Pelješkim vinarima nikad bolja berba

06.11.2022.

Zadnja izmjena 07:00

Autor: Ivana Brailo Drnas/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Dobra ovogodišnja berba vina na Pelješcu
Dobra ovogodišnja berba vina na Pelješcu
Foto: Dnevnik / HRT

Vinari i vinogradari na Pelješcu zadovoljni su ovogodišnjom berbom čemu su pridonijeli i odlični vremenski uvjeti upravo kada je bilo najvažnije. Kiša je pala u pravo vrijeme u dovoljnim količinama. Rezultiralo je to i jedinstvenom berbom u Ponikvama, gdje je na posebno pripremljenoj lozi rodila i jedna - jedinstvena sorta.

Pelješkim vinarima i vinogradarima vrijeme je ove godine išlo na ruku. Berba je bila, kažu, nikad bolja.

- Ove godine su bili jako dobri sladori, pogotovo što se tiče ove ovdje Pelješke župe. Tu je bilo, mogu reći, odlično. Ja se ne sjećam u svojih 30 i nekoliko godina koliko se bavim vinom, da je bila ovako dobra kvaliteta, ističe Pavo Miličić iz Potomja.

Zahvaljujući znanju, trudu i vremenskim uvjetima, u vinogradu u Ponikvama ove je godine rodio - prošek - s udjelom šećera od čak 30 posto i posve očuvanim grozdovima.

- Mi u ovom slučaju imamo potpuno zdravu kožicu, znači, imamo fermentaciju koja kreće odmah i direktno poslije same berbe, koja je jako kvalitetna i zadržavamo više svježine, zadržavamo više voćnosti u tom smislu i zadržavamo originalne arome, rekao je Frano Miloš iz mjesta Ponikve.

Takva su se vina u vrijeme Dubrovačke Republike nazivala pečenim i upotrebljavala kao lijek.

Povratak tradicionalnoj proizvodnji vina i prirodnim metodama uzgoja vinove loze ključ je uspjeha peljeških vinara.

- Loza je u neprestanoj aktivnosti, pogtovo mali plavac i te loze koje su teroarske loze, koje imaju snažnu vezu sa teritorijem, one imaju jednu informaciju koju daju na sve moguće načine, pa tako i kroz list od loze se vidi način i brzina zrenja i kvaliteta grozdova koja će bit za sljedeću godinu, dodaje Miloš.

Nažalost, unatoč velikom potencijalu Pelješca kao vinske regije, brojne su površine zapuštene.

- Država bi tu morala intervenirati i napraviti neki pomak da se ti ljudi, ili animiraju da prodaju, zamijene, rekao je Miličić.

Ipak se u ovim grozdovima ne krije samo vino ili prošek, nego i ljubav peljeških vinara prema prirodi i poslu kojim se bave.

Na Pelješcu Ivana Brailo Drnas razgovarala je s Krešom Vučkovićem, članom Udruženja "Vino Dalmacije".

Rekao je da je berba bila odlična.

- Posebno na specifičnim pozicijama gdje mi beremo. Na nama je sad kako ćemo to odraditi u podrumu i hoćemo li vino izvesti na pravi put.

Velik doprinos za vinarski turizam

Rekao je da je važan Pelješki most jer je poluotok kao eno-gastro destinacija dobio puno gostiju.

Vidi budućnost vina i turizma.

- Volimo vinske grupe u kojima se gostima posvetimo jer nam je cilj da im se svidi naše vino - da budu zadovoljni gosti, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora