Dodijeljene potpore poljoprivrednicima vrijedne 1,6 milijuna eura

02.05.2023.

14:16

Autor: Hina/HRT/A.S.

Dodijeljene potpore poljoprivrednicima vrijedne 1,6 milijuna eura

Dodijeljene potpore poljoprivrednicima vrijedne 1,6 milijuna eura

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u Splitu dodijelila 14 ugovora o potporama iz Programa ruralnog razvoja, ukupno vrijednih više od 1,6 milijuna eura.


Riječ je o ugovorima za korisnike iz sve četiri dalmatinske županije, za sufinanciranje projekata malih i mladih poljoprivrednika, ulaganja u višegodišnje nasade i rasadničarstvo, preradu drva te korištenje obnovljivih izvora energije. 

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban rekao je da u toj županiji ima 1020 mladih poljoprivrednika, a prije šest godina bilo ih je 519.

Ministrica Vučković rekla je da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji ugovoreno više od 110 milijuna eura projekata ili potpora, a isplaćeno je 95 milijuna eura. To potvrđuje da se unatoč nepredvidivim krizama i određenim otežavajućim okolnostima investicije realiziraju, a sredstva neometano koriste, ustvrdila je.

- U ovoj je županiji za mlade poljoprivrednike, razvoj malih gospodarstava te pokretanje novih nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu dano nešto više od 1240 potpora. Sada je bitno podizanje novih nasada, ulaganje u stakleničku i plasteničku proizvodnju, korištenje obnovljivih izvora energije na gospodarstvu, jer to podiže mogućnost za ostvarivanje dodatnih prihoda i smanjuje troškove poljoprivrednih gospodarstava, izjavila je Vučković.

Kaže da je sadašnja vlada prva koja je podigla minimalni nacionalni udio financiranja s 15 na 20 posto što je omogućilo podizanje vrijednosti nacionalnog strateškog plana u odnosu na prvotno predviđene za 103,5 milijuna eura. Najavila je posebne državne programe za obnovu malih zapuštenih parcela vinograda i maslinika.

Direktorica dubrovačkog Vrtlara Alma Majstorović je kazala kako su dobili sredstva za modernizaciju staklenika koji su stari više od 30 godina, te će na tako unaprijediti i povećati proizvodnju, a smanjiti troškove

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!