Drastično poskupljuje odvoz smeća za male iznajmljivače?

03.12.2021.

16:52

Autor: Ivana Nežić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Kontejneri za smeće

Kontejneri za smeće

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Od sljedeće sezone mali privatni iznajmljivači i kuće za odmor plaćat će veći iznos odvoza otpada. Prema novom Zakonu koji je na snazi od 31. srpnja, svi koji imaju apartmane i dosad su pripadali u kućanstvo sada će postati "nekućanstvo" i time plaćati veće račune.

Prvi je na udaru Rovinj, ali iz Komunalca tješe kako poskupljenje neće biti drastično. U objektu u kojem se odmaralo 10 osoba, koristio se spremnik od 80 litara, ali ne još zadugo.

- Mislim da ću zbog kapaciteta smještaja zakupiti barem 160-litarski kontejner i to će mi povisiti cijenu. Ako bude trebalo plaćati 800 kn - na to ide zapremnina svakog kontejnera plus količina pražnjenja mjesečno, plus težina predanog otpada - to znači da će sa sadašnjih 260, skočiti na 1200 kuna po mojoj računici, kaže predsjednica Udruge obiteljskog smještaja Istarske županije Lorena John.

Prema novom zakonu umjesto da spadaju pod kategoriju kućanstva sad su nekućanstvo, što ih izjednačava s velikim turističkim tvrtkama, s kojima se po zaradi, ne mogu uspoređivati. John naglašava kako je to apsurd, jer mnogi žive u nekretninama koje iznajmljuju.

To znači, da će uobičajeni kućanski otpad plaćati po višoj cijeni. Rovinjci su prvi u Istri i po tom pitanju, ali iz komunalca kažu, poskupljenje da - ali ne drastično.

- Za kućanstvo je navedena maksimalna cijena od 100 kuna za fiksni dio računa, a za nekućanstvo je navedena cijena od 634. Međutim, zakon nam dozvoljava kriterije umanjenja i mali privatni iznajmljivači će biti jedna od kategorija nekućanstva i njihova cijena od 634 kune će biti umanjena na 10-tak kuna više od kućanstva, kaže predsjednik Uprave Komunalnog servisa Rovinj Želimir Laginja.

Grad Rovinj je raspisao javnu raspravu, čekaju se konstruktivni prijedlozi, cjenik će biti na snazi od kraja ožujka. Mnogima to neće biti isplativo, pa bi mogli krenuti u ilegalno iznajmljivanje, a otpad krcati u šume!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!