Dubrovnik je turistički živnuo

20.05.2021.

16:18

Autor: Sandra Lacković/Regionalni dnevnik HTV-a/HRT

Dubrovnik je turistički živnuo

Dubrovnik je turistički živnuo

Foto: HTV / HRT

Dubrovnik je turistički je živnuo - otvorena su 22 hotela. Još uvijek prednjače domaći gosti. No raste broj međunarodnih letova u Zračnoj luci - a svakodnevno se najavljuje uvođenje novih izravnih zrakoplovnih veza - od Rusije pa do SAD-a. 

Glazbena dobrodošlica turistima. Nikola Zelen konobar je u dubrovačkom hotelu - u slobodno vriijeme svira u povijesnoj jezgri. Stoga može posvjedočiti da je u svibnju grad turistički živnuo.


- Od 1.4., ja bih rekao, svaki 3,4 čovjek je stranac, turist barem ne mora biti stranac. Prijatelji koji su turistički vodiči isto kažu da je to realno. Ubace li štogoć? Vazda se nađe, kazao je Nikola Zelen


Iako se brojevi ne mogu usporediti s 2019. - rast turističkog prometa unio je dašak optimizma, osobito najave uvođenja izravnih zrakoplovnih linija. Naime, Dubrovnik će u sezoni biti povezan s dvije njujorške zračne luke i to čak s 8 letova tjedno. Istodobno najveća ruska zrakoplovna kompanija turiste će dovoditi od lipnja do kraja rujna.  


- Dolazak ruske aviokompanije Aeroflot nakon sedam godina ponovno leti prema Dubrovniku svaki dan, svaki dan je let s Moskvom što je jako dobro, mislim da su tu učinjeni napori od Vlade koja je omoćila liberalniji vizni režim, kazao je direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić.


Preduvjet za uspješnu turističku sezonu dobra je epidemiološka situacija.


- Mi smo praktički s ovim tjednom ja se nadam da ćemo procijepit sve turističke djelatnike one koji su se željeli cijepit, tako da ide vrlo dobro. Vjerojatno će trebat još dodatna cijepljenja kako budu dolazili sezonci i oni koji se žele cijepit ali to su malo manji brojevi, rekao je ravnatelj zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić.


Dobra je vijest to što hoteli počinju tražiti sezonce. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!