Inflacija u kolovozu porasla na 7,8%

31.08.2023.

11:23

Autor: R.S./HRT/IMS

Inflacija

Inflacija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u kolovozu ove godine su u odnosu na lanjski kolovoz u prosjeku porasle za 7,8 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u kolovozu 2023. u odnosu na kolovoz 2022. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 7,8 posto, dok su u odnosu na srpanj 2023. (na mjesečnoj razini), prema prvoj procjeni, u prosjeku više za 0,6 posto.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa promjene za hranu, piće i duhan iznosi 10,1 posto, za usluge 7,8 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 7,4 posto te za energiju 4,3 posto.

Porast stope na mjesečnoj razini procijenjen je za komponente energija, za 2,7 posto, usluge, za 0,7 posto, te hrana, piće i duhan, za 0,2 posto. Istodobno je, prema prvoj procjeni, pad stope procijenjen za komponentu industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 0,5 posto, navodi Državni zavod za statistiku. 

Konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u kolovozu ove godine, prema klasifikaciji ECOICOP, bit će objavljeni 15. rujna.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!