EK: Raspoloženje u hrvatskom gospodarstvu pogoršano u kolovozu

30.08.2023.

13:00

Autor: Hina/HRT/R.S.

Izvješće Europske komisije

Izvješće Europske komisije

Foto: Ilustracija / HTV

Raspoloženje u hrvatskom gospodarstvo pogoršalo se u kolovozu, odražavajući val pesimizma u uslužnom sektoru na vrhuncu turističke sezone i pojačanu neizvjesnost, pokazalo je izvješće Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj pao je u kolovozu za 2,8 bodova u odnosnu na srpanj, na 102,4 boda, izvijestila je EK.

Najviše se pogoršalo raspoloženje u uslužnom sektoru, iskazano u padu indeksa za 7,6 bodova.

Na vrhuncu turističke sezone menadžeri u uslužnom sektoru znatno lošije ocjenjuju poslovanje i potražnju u protekla tri mjeseca, a pesimistični su i u procjenama jesenske potražnje.

Raspoloženje je u kolovozu pogoršano i u industriji i u građevinskom sektoru, iskazano u padu indeksa za 3,1 odnosno 2,4 boda.

Naznake pesimizma pojačane su i među potrošačima, koji znatno lošije ocjenjuju svoje financije unatrag 12 mjeseci, a prognoziraju pogoršanje i u idućih godinu dana, predviđajući i rast nezaposlenosti.

Indeks raspoloženja potrošača u Hrvatskoj pao je u kolovozu za 1,3 boda u odnosu na srpanj.

Poboljšanje je zabilježeno samo u maloprodaji, iskazano u rastu indeksa za 2,4 boda.

Menadžeri procjenjuju da će u idućim mjesecima blago zakočiti zapošljavanje, prema padu indeksa EEI za 0,6 bodova u odnosu na srpanj.

I potrošači i menadžeri ističu znatno veću neizvjesnost u idućim mjesecima, sudeći po rastu indeksa EUI za 6,1 bod, pokazuje izvješće EK.

Pesimizam u uslužnom sektoru


Ekonomska klima pogoršana je i u eurozonoi, iskazana u padu indeksa ESI za 1,2 boda u odnosu na srpanj.


Na razini EU-a pogoršanje je bilo blaže, prema padu indeksa za 0,6 bodova, na 92,9 bodova.


Izrazitiji pesimizam u eurozoni proizlazi iz zamjetno lošijih ocjena menadžera u industriji i uslužnom sektoru, iskazanih u padu indeksa za jedan odnosno za 1,5 bodova u odnosu na srpanj. U EU pali su za 0,3 odnosno 0,8 bodova.


Očekivanja potrošača ravnomjerno su pogoršana na oba područja, prema padu indeksa za 0,9 bodova u odnosu na srpanj, a gotovo identično, blago pogoršanje zabilježeno je i u maloprodajnom sektoru, uz pad indeksa na oba područja za pola boda.


I u eurozoni i u EU menadžeri signaliziraju da planiraju zakočiti zapošljavanje u idućim mjesecima, prema padu indeksa EEI za jedan odnosno za 1,3 boda.


Neizvjesnost u poslovanju zamjetno je pak ublažena, smatraju, što se očitovalo u padu indeksa EUI, također za jedan odnosno za 1,3 boda.


Španjolska iznimka


Među vodećim gospodarstvima eurozone najviše se u kolovozu pogoršalo raspoloženje u Francuskoj i Njemačkoj, iskazano u padu ESI-ja za 2,5 odnosno 2,4 boda.


Pogoršanje je zabilježeno i u Italiji, prema padu indeksa za 1,1 bod.


Iznimka je među velikima Španjolska čiji je ESI porastao za 1,5 bodova, a gotovo isto poboljšanje bilježila je i Poljska, najveće gospodarstvo u EU koje nije u sastavu eurozone, pokazuje izvješće EK.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!