Ekonomski analitičar o prognozama rasta hrvatskog gospodarstva

16.05.2023.

11:06

Autor: Studio 4/IMS/HRT

Ekonomske prognoze

Ekonomske prognoze

Foto: HTV / HRT

Europska komisija u proljetnim ekonomskim prognozama podignula je procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini s 1,2 na 1,6, a u idućoj s 1,9 na 2,3 posto. Inflacija bi ove godine trebala pasti na 6,9, a sljedeće na 2,2 posto. No prognoze Europske komisije niže su od onih hrvatske Vlade, koja je potkraj travnja povećala procjenu rasta BDP-a na 2,2 posto za ovu te na 2,6 posto za sljedeću godinu.

O utjecajima na rast hrvatskog gospodarstva govorio je u emisiji "Studio 4", ekonomski stručnjak Mladen Vedriš.

- Negdje ugrubo izračun je da je oko 1 posto rasta našeg BDP-a vezan uz korištenje europskih fondova, ovih redovnih interventnih. Znači tih 1,6 ili 1,7 koliko uspijemo dohvatiti, uzmite tih 1 posto, dobit ćete negdje 0,6-0,7 koliko smo očekivali negdje pred par mjeseci. Tako da, kao što vidite, europski fondovi s jedne strane, a s druge strane, Europska komisija očekuje da će biti dobra turistička sezona i još uvijek utjecaj domaće potrošnje, odnosno potražnje. Jednim dijelom, možda nešto smanjeni štetni potencijal, znači trošit će se više na redovni život. I evo, to je iz te, uvjetno rečeno, matematike proizašla ta stopa rasta, rekao je Vedriš.

Jedino investicije koje će otvoriti trajno isplativa, dobro plaćena radna mjesta omogućuju ostanak ljudi s kvalifikacijama i regionalnom rasprostranjenošću koja je Hrvatskoj potrebna, ustvrdio je Vedriš.

- To su IT tehnologije, ali vrlo često podižete rang i kvalitetu onoga što ste imali, tako da su te nove industrije dobrim dijelom vezane uz klasične. Tipičan primjer, turizam u Hrvatskoj. Nije svejedno je li hotel star ili s 4+ zvjezdice. Ne možete jednom investicijom promijeniti, rekao je Vedriš.

Cijelo gostovanje pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!