Europski gradovi već traže eko čistilicu iz Kalinovca

15.10.2021.

07:05

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Regionalni dnevni/IMS/HRT

Eko čistilica, hrvatski proizvod

Eko čistilica, hrvatski proizvod

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Mnogi zapadnoeuropski gradovi u svojim središtima više ne žele dizelaše i svoj vozni park žele prebaciti na električni pogon. Da je to budućnost uvidjela je tvrtka iz općine Kalinovac, koja je među nekolicinom proizvođača u svijetu koji su proizveli uličnu čistilicu na električni pogon.

Za akciju čistilica je spremna. Plod je našeg znanja i pameti. No za razliku od ostalih vozila, na ovome vozač sjedi na desnoj strani. Nije to zato što je prilagođeno britanskom tržištu, nego da se bolje vidi rub ceste.

Za prelazak s dizela na električni pogon trebale su tri godine. I pomoć stručnjaka sa zagrebačkog FER-a. Europski projekt IRI povezao je znanstvenike i proizvođače. Inženjeri se vole igrati pa im je to bila lijepa priča - zahtjevni problem koji se uspješno rješava, kaže prof. FER-a Mario Vražić.

Proizvođač iz Kalinovca, RASCO, već je osvojio nordijske zemlje svojim ralicama. A za novi proizvod, električnu čistilicu ulica - raspituju se gradovi koji žele biti zeleni, dodaje Tomislav Paviša, voditelj marketinga u RASCO-u.

Pa bi na ulicama Nizozemske, Njemačke ili možda Velike Britanije uskoro mogli ugledati vozilo koje je u cijelosti proizvodeno u Hrvatskoj.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!