Katamaran za Brijune, dobra priča iz Pule

01.07.2021.

17:17

Autor: Ivana Nežić/Regionalni dnevnik/HRT

Pulski katamaran za Brijune

Pulski katamaran za Brijune

Foto: HRT / HTV

Akvatorijem Nacionalnog parka Brijuni od jeseni će ploviti novi putnički brod. Riječ je o katamaranu, prototipu broda koji je u cijelosti domaći proizvod. Od projekta pa do finalizacije, sve su radile pulske tvrtke. 

Nakon godinu i pol u škveru, brod napokon ima ime i u moru je. Emotivan trenutak porinuća kroz suze je opisala kuma broda Grozdana Božić: "Kad volite neko otočje, kad se jedna tako velika stvar dešava, a po prirodi ste malo emotivni - onda sigurno da to doživljavate s posebnim osjećajima".

Još je posebniji osjećaj kad se zna da je od početka do kraja brod izgrađen domaćim snagama.

- Ovo je jedan prototip jednog katamarana i jedna lijepa priča. To je pulska priča gdje radimo za NP Brijuni iz Fažane. Sve dobre firme su involvirane u to, kaže projektni menadžer Patrik Drndić.

- Imamo jako puno brodova u gradnji, ali ovo je jedini za domaćeg naručitelja. Tako da nam je izuzteno zadvoljstvo da su nas izabrali, kaže predsjednica Uprave Tehnomont grupe Gordana Deranja.

Brod će dodatno obogatiti brijunsku flotu. Može primiti 150 putnika i dio je najvećeg brijunskog projekta "Novo ruho Brijuna". Njime, kaže Maša Mihelić, voditeljica Službe za pripremu i provedbu projekta JU NP Brijuni Nac. park dobiva mogućnost stavljanja u funkciju otoka Mali Brijun, njegovog povezivanja s kopnom i realizaciju svih programa predviđenih za taj otok.

Brod je vrijedan 15,5 milijuna kuna, dugačak je gotovo 22 metra, a od jeseni će ploviti fažanskim akvatorijem.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!