Informatički sektor u Bjelovaru ima golem rast

06.03.2023.

07:04

Autor: Suzana Balen/Dnevnik/HRT/R.S.

Ekspanzija IT sektora u Bjelovaru

Ekspanzija IT sektora u Bjelovaru

Foto: Dnevnik / HRT

Ekspanzija IT sektora u Bjelovaru - u tri godine broj tvrtki veći je za 40 posto. Pomogla je i politika grada čiji Tehnološki park i inkubator daju posebne olakšice informatičkim tvrtkama. Izvrsni kadar obrazuje bjelovarsko Veleučilište, pa borba za njih počinje već u vrijeme studiranja. A nižu se i inovacije.


Bjelovarska inovacija za američko tržište, među ostalim je kovčeg za doziranje lijeka za ovisnike koji su na odvikavanju. Da ne moraju svakodnevno u kliniku. Softver sprečava zloporabu uređaja.

- Softver koji je na centralnoj strani koju koriste zaposlenici klinike određuje kad je njima vrijeme za dozu, koliko često. Nakon toga uređaj komunicira stalno s klinikom, za HRT Dnevnik rekao je Siniša Bajsić, ED solutions.

Doprinos razvoju američkog pilot-projekta dala su dva bjelovarska studenta, jedan je od njih danas zaposlenik bjelovarske startup tvrtke koja niže inovacije. Razvijaju i svemirski program, već imaju baznu stanicu kojom hvataju signale satelita.

- Ali, u međuvremenu radimo i na razvoju vlastitog satelita u suradnji s jednim profesorom gdje mi bi planirali poslati njega gore kako bi ga koristili za praćenje naših senzora, kazao je Karlo Pušić, ED solutions.

Ekspanzija IT sektora u Bjelovaru


Dovoljno izazova i zanimljivosti za mladog stručnjaka koji je baš zato odlučio ostati u svojemu gradu. Informatički sektor u Bjelovaru ima golem rast i zapošljava više nego ikad. A Tehnološki park i inkubator daju izvrsne olakšice od besplatnog smještaja početnicima do savjetovanja i edukacije.


- U Tehnološkom parku je 16 tvrtki sa 120 zaposlenika, a oni pretežito potječu s Veleučilišta u Bjelovaru, znači to su naši studenti koji se zapošljavaju u našim tvrtkama, rekla je Dajana Vukmanić, direktorica Tehnološkog parka Bjelovar.


Samo u idućih šest mjeseci zaposlit će još 30 ljudi. Među brzorastućima je tvrtka mladog Bjelovarčanina koji se iz Austrije odlučio vratiti u svoj grad. S austrijskim partnerom, među ostalim, radi rješenja za skijališta pa tako i ovaj novi sustav za ulaz s pomoću mobilne aplikacije.


- Situacija sad u Bjelovaru je bitno drugačija nego kad sam ja odlazio. Prije je bio samo jedan poslodavac na IT tržištu, sada je tu već 4 do 5 ozbiljnih firmi, rezultat je što su ozbiljno poboljšani uvjeti, kazao je Josip Matijević, Axess Cro.


I jedni su drugima zdrava konkurencija. Josipova poslovnica je s troje zaposlenih otprije četiri godine narasla na gotovo 40 i zapošljavat će još. U industrijskoj zoni namjeravaju graditi vlastitu zgradu. Bjelovarsko Veleučilište daje itekako dobar kadar, preostaje daljnja borba da ih se zadrži.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!