Europske burze nadoknađuju gubitke

09:57 / 25.05.2022.

Autor: Hina/HRT

Europske burze

Europske burze

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, no trguje se oprezno zbog visoke inflacije, rasta kamatnih stopa i usporavanja rasta gospodarstava


STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9.30 u plusu 0,8 posto, nakon što je jučer skliznuo 1,1 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,65 posto, na 7.533 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,56 posto, na 13.997 bodova, a pariški CAC 0,34 posto, na 6.274 boda.

I na azijskim burzama porast

I na azijskim su burzama cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9.30 bio u plusu 0,8 posto, nadoknadivši jučerašnje gubitke.

Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Šangaju porasle između 0,3 i 1,2 posto.

Azijske burze nadoknadile su jutros jučerašnje gubitke, no i dalje se trguje oprezno zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i povećanja kamatnih stopa središnjih banaka u cilju suzbijanja previsoke inflacije.

Novi Zeland povećao kamate

Jutros je središnja banka Novog Zelanda povećala ključne kamate za 0,50 postotnih bodova, na 2 posto, kao što se na tržištima i očekivalo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!