Europske burze porasle nakon produženog vikenda

11.04.2023.

10:09

Autor: HRT/Hina

Europske burze

Europske burze

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Na europskim su burzama u utorak ujutro, nakon produženog vikenda zbog uskrsnih praznika, cijene dionica porasle, dok se čekaju važna izvješća o inflaciji, koja bi mogla znatno utjecati na smjer tržišta.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,7 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,52 posto, na 7.780 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,65 posto, na 15.698 bodova, a pariški CAC 0,78 posto, na 7.381 bod.

Najviše su jutros porasle cijene dionica u automobilskom i rudarskom sektoru, za 2,4, odnosno 1,9 posto.

Danas će biti objavljeno izvješće o prometu u trgovini na malo u eurozoni, a očekuju se i nove procjene Međunarodnog monetarnog fonda o izgledima za svjetsko gospodarstvo.

I na azijskim su burzama cijene dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u plusu 0,5 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 1,1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,5 i 1,4 posto. U Šangaju su, pak, blago pale.

Čelnici središnje banke Južne Koreje odlučili su na današnjoj sjednici ostaviti kamate nepromijenjene na 3,5 posto. To je druga sjednica zaredom kako središnja banka nije povećala kamate, dok se inflacija kreće oko 4,2 posto.

Ulagači se nadaju da to pokazuje da bi središnje banke u regiji uskoro mogle završiti ciklus povećanja kamata.

Mogući oporavak


Mislim da su ulagači optimističniji jer se nazire kraj ciklusa povećanja kamata. No, pitanje je jesu li kamate već dosegnule vrhunac ili će doći do još koje runde podizanja cijene novca, kaže Gary NG, ekonomist u Natixis Corporate and Investment Bank.


Podršku tržištima pružio je jutros i podatak o usporavanju stope inflacije u Kini u ožujku na 0,7 posto na godišnjoj razini, dok su analitičari očekivali 1 posto.


Ulagače je ohrabrio i jučerašnji blagi rast Wall Streeta, unatoč vrlo nesigurnom trgovanju. Dow Jones ojačao je 0,30, a S&P 500 na 0,10 posto. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,03 posto.


Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi pali jer je u petak objavljeno izvješće prema kojemu je broj zaposlenih u SAD-u porastao za 236.000, znatno manje nego mjesec dana prije.


Stopa nezaposlenosti pala je, pak, s 3,6 na 3,5 posto, dok je rast plaća usporen drugi mjesec zaredom.


Premda su podaci u skladu s očekivanjima analitičara i premda pokazuju da Fedovo zaoštravanje monetarne politike daje rezultate, ulagači se plaše da to nije dovoljno da bi središnja banka završila ciklus povećanja kamata.


Stoga se sada na tržištu novca procjenjuje da postoji 74 posto izgleda da će Fed na sjednici u svibnju povećati ključne kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova, dok su prije objave izvješća o zapošljavanju ti izgledi iznosili oko 49 posto.


Ipak, tržište se jučer smirilo, pa su indeksi nadoknadili početne gubitke, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 završili trgovanje s pozitivnim predznakom.


Ovo je bio dan bez jasnog smjera na tržištu. Ulagači i dalje vjeruju da će Fed u svibnju povećati kamate za 0,25 postotnih bodova, što povećava rizik od recesije. Uz to, ulagači su nervozni uoči izvješća o potrošačkim i proizvođačkim cijenama, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.


Izvješće o potrošačkim cijenama u SAD-u bit će objavljeno u četvrtak, a o proizvođačkim u petak. Ta će izvješća dati ulagačima cjelovitiju sliku o usporavanju inflacije u ožujku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!