Shell ograničio prodaju dizela i lož ulja u Njemačkoj

10:26 / 08.03.2022.

Autor: HRT/Hina

Naftna tvrtka Shell

Naftna tvrtka Shell

Foto: Idealphotographer / SHUTTERSTOCK

Britansko-nizozemski naftni div Shell izvijestio je da je zbog napete situacije na tržištu privremeno ograničio prodaju lož ulja, dizela i drugih proizvoda pojedinim većim kupcima u Njemačkoj.

Shell je potez objasnio ogromnim poremećajima i nestašicom na energetskim tržištima koje su izazvali rat u Ukrajini, naknadne sankcije Rusiji i rast gospodarske aktivnosti nakon pandemijskog zatišja.

Kako bismo mogli i dalje ispunjavati ugovorene obveze, ograničili smo prodaju lož ulja, dizela i drugih proizvoda na fizičkim tržištima bez prethodnog dogovora. Činimo sve što možemo kako bi se nabavni lanci što više stabilizirali, ali teško je predvidjeti kako će se situacija razvijati, poručili su u ponedjeljak iz britanske tvrtke.

Glasnogovornik tvrtke nije želio komentirati odluku.

Rasprave o zabrani uvoza nafte iz Rusije podigle su cijene u ponedjeljak na najvišu razinu od 2008. godine, od 139 dolara, potaknute bojaznima da bi SAD i Europa mogle zabraniti uvoz ruske nafte. Tijekom dana situacija se ponešto smirila i cijena je kliznula prema 123 dolara.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu porasle su otprilike za trećinu.

Najvišu razinu od početka trgovanja na financijskim tržištima dosegnule su u ljeto 2008. kada se barelom trgovalo po gotovo 150 dolara, podsjeća agencija dpa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!