Filipović: Sigurnost opskrbe naftnim derivatima nije upitna

20.10.2022.

13:20

Autor: M.Š./HRT

Ministar Davor Filipović

Ministar Davor Filipović

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Vlada je još ranije donijela odluku da će INA sav plin proizveden u Hrvatskoj prodati HEP-u, no na kraju se ispostavilo da to nije sasvim moguće. INA ima sedam ugovora čije raskidanje nije moguće. To je u četvrtak poslijepodne potvrdio ministar gospodarstva i održvog razvoja Davor Filipović. Rekao je da nema poskupljenja plina za građane do 31.3.2023., a osvrnuo se i na razgovore s naftnim tvrtkama. 

Govorio je o situaciji s opskrbom plinom. 

- Pokušava se podići nekakva bura, pa da malo stanemo na loptu. Za sve bolnice, škole, vrtiće i sve institucije osiguran je hrvatski plin po cijeni od 41 eura. Vlada je jučer donijela odluku koja ide u tom smjeru, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović. 

- Poznato je da smo INA-i naložili da podigne proizvodnju plina za 10%. Što se tiče promjene uredbe, za sedam kupaca postoje fiksni ugovori koji se ne mogu jednostrano raskinuti, da se ide u jednostrano raskidanje bila bi veća šteta nego korist i raskid bi značio tužbu tih kupaca prema INA-i, a onda bi INA tužila nas. Zato smo napravili taj izuzetak, a čim tim ugovori budu gotovi, INA će biti u obvezi sav taj plin transferirati HEP-u, poručio je. 

Nema povećanja cijene plina za građane do 31.3.2023. 

- Suma sumarum, sve raspoložive količine idu HEP-u, on ga dalje transferira prema onima kojima plin treba. Istaknut ću da je jučerašnjom odlukom Vlade obuhvaćeno 120 tisuća građana, a u jednom trenutku su oni bili ostali bez plina. 

Kazao je da će distributeri koji imaju gubitke moći od HEP-a kupiti plin, a to će rezultirati da se do 31.3. nikome ne poveća cijena plina.

- To je odluka kojom pomožemo građanima i najvažnijim institucijama.

- Odluka će danas biti objavljena, a od sutra stupa na snagu. Svi će se moći javiti HEP-u da preuzmu te količine plina. Najvažnije je da hrvatski plin ide hrvatski institucijama, dodaje. 

Vezano uz cijenu plina za ugostitelje i sl. rekao je da se čeka europsko rješenje te da postoje razni prijedlozi. Nada se da će to ići u dobrom smjeru, a veseli ga i što je u zadnjih nekoliko dana cijena plina na svjetskim burzama pala.

Po njemu, glavni problem pri formiranju cijene plina su špekulanti.

Razgovori s INA-om i Petrolom

Osvrnuo se i na ograničavanje maksimalne cijene naftnih derivata, naime, razgovaralo se s INA-om i Petrolom.

- Svjesni su predstavnici naftne industrije da su cijene visoke. Razgovarali smo o nekim perspektivama što i kako dalje. Nikome iz industrije nije drago što ograničavamo cijene, ali to činimo da pomognemo građanima i gospodarstvu te su i oni toga svjesni, poručio je ministar Filipović dodajući da je neupitna sigurnost opskrbe i da će naftnih derivata biti.

- Želim poručiti svima da je sigurnost opskrbe neupitna, sigurno će biti naftnih derivata kod nas. Ono, nažalost, na što ne možemo utjecati, jest cijena. Vidjeli smo prosvjede u Francuskoj, uz najave smanjenja proizvodnje od strane OPEC-a, sve se to negativno odrazilo na cijenu. Nadajmo se da će se to smiriti, ističe. 

Odlukama Vlade oko plina, najviše se pomoglo građanima, ali ne i poduzetnicima.

- Zadnjih dana je cijena plina na svjetskim burzama pala pa se možda dogodi neki pomak jer su sva skladišta u Europi puna. Glavni problem su špekulanti. Europa plaća cijenu plina kao da je nestašica, a nestašice nema, plina je dovoljno na tržištu. Nadamo se da će se u razdoblju ispred nas situacija stabilizirati, poručuje. 

Na pitanje zašto riječka rafinerija upravo sada ide u remont, odgovorio je kako je važno da se taj remont odradi, jer ta rafinerija koristi vakumsko plinsko ulje koje se uglavnom nabavlja iz Rusije. Istaknuo je i da se to ulje može koristiti samo do kraja iduće godine.

- Ako ne dođe do remonta rafinerije, upast ćemo u probleme da rafinerija uopće radi jer se neće moći nabaviti to vakumsko plinsko ulje, rekao je.

Rafinerija će, inače, ponovno početi s radom u travnju iduće godine, a sigurnost opskrbe, tvrdi Filipović, nije upitna.  

Neizvjesna je situacija, dodaje, ističući da treba otvoriti dijaloge da bi se pomoglo građanima i gospodarstvu.

Odgovarajući na pitanje kada istječe sedam ugovora koji se neće raskidati, kaže da to treba pitati ljude u INA-i, dodajući tek da zna da jedan od ugovora istječe 2023. godine.

- Kada bilo koji od tih kupaca završi poslovni proces završi s INA-om, INA će to transferirati HEP-u.

Osvrnuo se i na sastanke s predstavnicima MOL-a oko afere u INA-i i promjenu načina upravljanja.

- Da je išta ovo valjalo, nikada se ovako nešto ne bi dogodilo. Jasno je da se mora mijenjati. Ina i MOL su pretrpjeli veliku reputacijsku štetu, prema tome, s pozicije Vlade učinit ćemo sve da se ovakve stvari više nikada ne dogode. 

Filipović o Antikorupcijskom vijeću

Komentirao je i privremeno gašenje riječke rafinerije, a zbog remonta.

- Naši građani neće plaćati skuplje dizel i benzin jer rafinerija neće raditi par mjeseci. Što se tiče remonta, važno je da se on odradi. Rafinerija sada koristi vakuumsko plinsko ulje, koje se dobavlja iz Rusije. Do kraja iduće godine se može koristiti, a ako se ne napravi remont, ući ćemo u probleme  da rafinerija uopće radi jer se to ulje neće moći nabaviti. Razgovarao sam s upravom INA-e, očekuje se da će rafinerija početi s radom u travnju. Opskrba nije upitna. 

Komentirao je i svjedočenje Davora Mayera na Antikorupcijskom vijeću.

- Je li on potpisnik memoranduma? Jest. Znate što? Kad se nešto događa onda se tad izražava nezadovoljstvo, a ne 10 godina kasnije. Odmah se kaže, ja sam protiv. Onda bih rekao svaka čast, a ovako nemam što reći. Što tada nije rekao da nešto ne valja, zaključuje. 

Dodao je i da je Antikorupcijsko vijeće kompromitirano sjvedočenjem Uskok-ovog optuženika Dragana Kovačevića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!