Prijeti li nestašica dizela?

18.10.2022.

19:26

Autor: HTV/Dijana Kovaček/E.P.C.

Riječka rafinerija neće raditi cijelu zimu

Riječka rafinerija neće raditi cijelu zimu

Foto: HTV / HRT

Cijene goriva, zbog Vladine su intervencije i ovaj tjedan zamrznute na dosadašnjim razinama. Međutim, raste bojazan da bi, zbog skorog remonta rafinerije u Rijeci, moglo biti nestašice dizela. Iz Ine poručuju da razloga za zabrinutost nema.


Cijene goriva za potrošače i ovaj su tjedan ostale iste, no već idući tjedan donosi novu neizvjesnost. 


- Kad-tad cijene će opet otići u nebo, neće dovijeka moći zamrzavati, misle građani. 


Na cijenu dizela trenutačno velikim dijelom utječe smanjenje proizvodnje velikih izvoznica nafte OPEC, što je dodatno opteretilo ionako osjetljivo tržište.


- Nažalost, i sankcije prema Rusiji, i ova smanjena proizvodnja uzrokuje da imamo manjak dizela na tržištu, odnosno manjak kapaciteta rada naših rafinerija, a u pojedinim europskim državama dogodio se još u pojedinim rafinerijskim postrojenjima i štrajk, rekao je Vladislav Brkić, dekan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta. 


Inina rafinerija u Rijeci neće raditi od 1. studenog pa sve do travnja iduće godine, kako bi se tehnološki spojilo staro s novim postrojenjem, koje Ini donosi neovisnost o ruskoj nafti u budućnosti. 


Zatvaranje znači i problem za ovu zimu.


- To nije idealno vrijeme, ali ako to ne napravimo sada, imat ćemo još veći problem za godinu dana. Zato to moramo učiniti sada, izjavio je Peter Ratatics, predsjednik Uprave Ine. 


U Ini su već ugovorili isporuke goriva potrebnog za domaće tržište u prva tri mjeseca, kaže novi predsjednik Uprave.


- Mjesečno će pet naših brodova pristajati u riječkoj rafineriji, tako ćemo zadovoljiti većinu hrvatskih potreba, kaže Ratatics.

Ne bude li dizela na tržištu, Vlada ima rezervno rješenje.


- Uvijek, za ne daj Bože, mi imamo u obveznim zalihama jednu stanovitu količinu dizela na raspolaganju za interveniranje, kazao je Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. 


Poremećaji na tržištu i ograničavanje cijena negativno utječu na poslovanje tvrtki.


- Ako moramo prodavati ispod cijene, neće biti goriva, tako da je to jedna neizvjesna situacija, pogotovo početkom godine, ja mislim da će biti jako, jako puno problema. Neće biti moguće obnoviti bankovne garancije i tvrtke će bit i jednostavno prisiljene da zatvaraju, kaže Armando Miljavac, predsjednik Udruge malih distributera goriva.


Dok se tržiše nafte i derivata ne smiri, Vlada ima zahtjevnu zadaću pomiriti interese energetskog sektora te sačuvati građane i ostatak gospodarstva od prevelikog rasta cijena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!