Većina članica G20 osudila rusku agresiju

25.02.2023.

Zadnja izmjena 21:30

Autor: V.K./HRT/Hina

G20 bez konsenzusa o ratu u Ukrajini

G20 bez konsenzusa o ratu u Ukrajini

Foto: India's Press Information Bureau / Handout via REUTERS

Financijski čelnici najvećih svjetskih gospodarstava u subotu su oštro osudili Moskvu zbog agresije protiv Ukrajine, a zajedničku izjavu skupa G20 su odbile potpisati jedino Kina i sama Rusija.

Indija, predsjedateljica formata G20, bila je domaćin sastanka ministara financija u gradu Bengaluruu. Oklijevala je na dnevni red staviti pitanje rata, no zapadne zemlje su inzistirale na tome i odbijale bilo kakav ishod koji ne bi uključivao osudu ruske invazije.

Nedostatak konsenzusa dvadeset najvećih gospodarstava doveo je do toga da je Indija pribjegla objavi sažetka predsjedatelja umjesto zajedničke izjave, sumirajući dva dana razgovora i neslaganja.

- Većina članica snažno je osudila rat u Ukrajini i naglasila da uzrokuje golemu ljudsku patnju i pogoršava postojeće slabosti u globalnom gospodarstvu, navodi se u sažetku, izdvojivši prekid opskrbnih lanaca, rizike za financijsku stabilnost te kontinuiranu energetsku i prehrambenu nesigurnost.

Bilo je i drugačijih stavova i različitih procjena situacije i sankcija, dodaje se u sažetku, što je referenca na mjere koje su uvele SAD, europske i druge zemlje kako bi kaznile Rusiju za agresiju.

Takav ishod sličan je kraju sastanka G20 na Baliju u studenom prošle godine kad je Indonezija također objavila završni dokument u kojem su iznesene razlike.

Rusija optužuje zapad da je "destabilizirao" summit


Rusija je u subotu optužila zapad da je destabilizirao summit G20 u Indiji pokušavajući ucjenom nametnuti usvajanje paragrafa o Ukrajini u zajedničkoj izjavi, što se nije dogodilo zbog razlika u stajalištima.

- Žalimo što kolektivni zapad i dalje destabilizira aktivnosti G20 i koristi ih na proturuski i očito konfliktan način, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Po Moskvi, SAD, EU i G7 poremetili su usvajanje zajedničkih odluka pokušavajući nametnuti diktat putem očite ucjene kako bi njihova interpretacija sukoba u Ukrajini bila uključena u izjavu.

Ministarstvo je optužilo Washington i njegove saveznike da su postavili "ultimatume" mnogim izaslanstvima.

- Pod hitno pozivamo kolektivni zapad da se što je prije moguće odrekne svoje destruktivne politike, da shvati objektivne realnosti multipolarnog svijeta, poručila je Moskva.

- G20 mora ostati gospodarski forum, a ne miješati se u sigurnosnu sferu, naglasila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!