Gazprom prekinuo dovod plina nizozemskoj tvrtki

30.05.2022.

20:15

Autor: M.M./HRT/Hina

Gazprom prekinuo dovod plina nizozemskoj tvrtki

Gazprom prekinuo dovod plina nizozemskoj tvrtki

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nizozemska tvrtka GasTerra neće od 31. svibnja dobivati plin od ruskog Gazproma nakon što je odbila plaćati u rubljima, što je uvjet Moskve, objavile su obje tvrtke.

GasTerra, koja kupuje i prodaje plin za nizozemsku vladu, izvijestila je da je drugdje dogovorila nabavu dvije milijarde prostornih metara plina koji je u listopadu trebala dobiti od Gazproma.

Pedeset posto tvrtke posjeduju nizozemski vladini subjekti, a 25 posto Shell i Exxon.

- Odluka neće imati nikakvih posljedica na dostavu plina u nizozemska domaćinstva, objavio je nizozemski ministar energetike Rob Jetten na Twitteru.

U priopćenju GasTerre stoji da je ta nizozemska tvrtka odlučila ne prihvatiti ruske uvjete, među kojima i otvaranje računa putem kojih bi se plaćalo u eurima koji bi se potom razmijenili u rublje.

Tvrtka je navela da bi se tako prekršile sankcije Europske unije i da taj način plaćanja predstavlja prevelik financijski i operativni rizik.

Gazprom je priopćio da će se prekid dovoda plina GasTerri nastaviti sve dok se plaćanje ne ostvari na način na koji je Rusija predložila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!