Gazprom smanjio isporuke plina u Europu zbog kašnjenja popravaka

15:49 / 14.06.2022.

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Gazprom

Gazprom

Foto: - / Shutterstock

Ruski proizvođač plina Gazprom izvijestio je da je ograničio isporuke u Europu plinovodom Sjeverni tok 1 zbog odgođenog povrata opreme koju su poslali na popravak u Njemačku.

Gazprom navodi da je isporuke ograničio sa 167 milijuna na 100 milijuna prostornih metara dnevno zato što je Siemens odgodio povrat opreme koja je poslana na popravak.

- Zbog odgođenog povrata plinskih kompresorskih jedinica s popravka u Siemensu... i tehničkih kvarova na motorima, trenutno se na kompresijskoj stanici Portovaya mogu koristiti samo tri plinske kompresorske jedinice, priopćio je Gazprom.

Iz Gazpromovog priopćenja nije se moglo razabrati je li povrat odgodio Siemens AG ili Siemens Energy.

Ni Siemens AG ni Siemens Energy nisu odmah odgovorili na Reutersov upit da komentiraju Gazpromovo priopćenje.

Gazprom više ne izvozi plin u Europu preko Poljske, plinovodom Yamal-Europa, budući da ga je Varšava odbila plaćati u rubljama pa je Moskva poljskom EuRoPol Gazu uvela sankcije.

Ukrajina je pak obustavila ulaz ruskog plina preko ključne tranzitne točke, što je smanjilo isporuke tom rutom prema Europi za trećinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!