Gazprom zaustavio opskrbu plinom Latviji

30.07.2022.

11:12

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Ruski proizvođač plina Gazprom priopćio prestao je opskrbljivati susjednu Latviju plinom, optužujući je za kršenje uvjeta za povlačenje plina.

Rusija je već prekinula opskrbu plinom Poljskoj, Bugarskoj, Finskoj, Nizozemskoj i Danskoj, koje su odbile platiti plin u skladu s nalogom predsjednika Vladimira Putina koji je zahtijevao otvaranje računa u rubljama u ruskoj banci kao dio novog rješenja za plaćanje.

Rusija je također zaustavila prodaju plina tvrtki Shell Energy Europe u Njemačkoj.

U priopćenju od danas Gazprom nije precizirao koje je uvjete povlačenja plina Latvija navodno prekršila.

Gazpromov potez dolazi dan nakon što je latvijska energetska tvrtka Latvijas Gaze rekla da kupuje plin iz Rusije i plaća u eurima, a ne u rubljama koje se traže kada se trguje s Gazpromom.

Glasnogovornik Latvijas Gaze rekao je, međutim jučer da ta tvrtka kupuje plin od Rusije, ali ne od Gazproma. Latvijas Gaze nije htio imenovati svog dobavljača pozivajući se na poslovnu povjerljivost.

Putin je u ožujku rekao da će najveći svjetski proizvođač prirodnog plina zahtijevati od zemalja koje su označene kao "neprijateljske" zbog svog stajališta oko sukoba u Ukrajini da plaćaju plin u rubljama.

Europska komisija, koja je upozorila da bi poštivanje Putinovog naloga moglo prekršiti sankcije Europske unije protiv Moskve, pozvala je tvrtke iz EU-a da nastave plaćati u valuti dogovorenoj u svojim ugovorima s Gazpromom, od kojih je velika većina u eurima ili dolarima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!