Gazprom obustavlja isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj

26.04.2022.

21:11

Autor: Hina/HRT/V.G.

Gazprom

Gazprom

Foto: Ilustracija / REUTERS

Gazprom je u utorak izvijestio poljsku državnu energetsku tvrtku PGNiG i bugarsku državnu plinsku tvrtku Bulgargaz da će od srijede obustaviti isporuku plina.


Gazprom će isporuku plina zaustaviti u 8 ujutro po srednjoeuropskom vremenu, a PGNiG je objavio da će poduzeti korake da zaustavi prekid pošiljke jer se time krše postojeći ugovori.

Poljska tvrtka naglasila je da ima pravo na odštetu zbog kršenja postojećih ugovora.

Poljska ministrica za klimu i okoliš Anna Moskwa poručila je kako nema potrebe za povlačenjem plina iz rezervi te da poljski potrošači neće osjetiti prekid dotoka.

Pošiljke iz drugih smjerova zamijenit će Gazpromovu, rekao je poljski ministar za energetsku sigurnost Piotr Naimski, dodavši kako je ugovor s Yamalom i tako završava u prosincu.

Poljska ponavlja da neće pristati na ruski zahtjev da plin plaća u rubljima pod novim pravilima koje je Moskva donijela prošli mjesec.

Ruski Gazprom obavijestio je bugarsku državnu plinsku tvrtku Bulgargaz da će od srijede obustaviti isporuku plina, priopćilo je u utorak ministarstvo energetike, nakon što je nešto ranije obavijestio Poljsku da će sutra ujutro zaustaviti dotok iz plinovoda Yamal.

Ministarstvo je priopćilo da je zajedno s državnim plinskim tvrtkama poduzelo korake za pronalaženje alternativnih aranžmana za opskrbu prirodnim plinom i rješavanje ove situacije.

Za sada nisu potrebna ograničenja u potrošnji plina u Bugarskoj, koja više od 90 posto svojih potreba za plinom zadovoljava uvozom od Gazproma.

Rusija je upozorila Europu da odbijanjem plaćanja u ruskoj valuti može rezultirati rezovima pošiljki. U ožujku je Moskva donijela dekret kojim je predložila da kupci energenta otvore račun u Gazprombanci kako bi plaćali u zapadnim valutama koje će se onda promijeniti u rublje.

Europska komisija poručila je da tvrtke trebaju nastaviti plaćati u valutama određenima ugovorima s Gazpromom, a u 97 posto slučajeva to su euro i dolar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!