OECD otvorio pregovore o članstvu s Hrvatskom

25.01.2022.

21:42

Autor: Dnevnik/IMS/B.A./HRT

OECD

OECD

Foto: rafapress / Shutterstock

Vijeće Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) odlučilo je otvoriti pristupne rasprave sa šest zemalja kandidatkinja za članstvo, a među njima je i Hrvatska. 

Ostale zemlje su Argentina, Brazil, Bugarska, Peru i Rumunjska.

OECD, koji trenutno ima 38 članica, priopćio je da nema roka za ulazak, nego će napredak svake zemlje ovisiti o tome koliko se pridržava najboljih praksi organizacije i evaluaciji koju obavlja više od 20 tehničkih odbora.

Sada će se procijeniti status svake zemlje, a one moraju potvrditi svoju privrženost vrijednostima OECD-a - slobodi pojedinca, demokraciji, vladavini prava i zaštiti ljudskih prava te otvorenih, trgovačkih, konkurentnih, održivih i transparentnih tržišnih ekonomija.

OECD je jedna od najuglednijih međunarodnih organizacija. Hrvatska vlada odredila je članstvo kao jedan od svojih strateških ciljeva.

- Članovi OECD-a potvrdili su danas da je OECD otvorena, globalno relevantna i razvijajuća organizacija, rekao je glavni tajnik Mathias Cormann nakon odluke.

- Države kandidatkinje moći će upotrijebiti pristupni proces za promicanje daljnjih reformi na dobrobit svojih naroda, istovremeno jačajući OECD kao zajednicu predanu međunarodnom poretku utemeljenome na pravilima, dodao je.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na Twitteru je zahvalio Cormannu i poručio kako je Vlada spremna započeti pregovore o članstvu.

- Uz šengenski prostor i eurozonu, naš prioritet je članstvo u OECD-u kojim ćemo osnažiti naše gospodarstvo i međunarodni položaj i utjecaj Hrvatske, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!