Godišnja inflacija u EU i eurozoni u studenome usporila

16.12.2022.

13:52

Autor: Hina/E.P.C.

U studenom usporio rast inflacije u EU-u

U studenom usporio rast inflacije u EU-u

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Inflacija u Europskoj uniji i eurozoni u studenome je usporila na godišnjoj razini, no stopa je i dalje dvoznamenkasta - na razini EU-a iznosila je 11,1 posto, a u eurozoni 10,1 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Godišnja stopa inflacije u EU-u, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u studenome je iznosila 11,1%, nakon što je u listopadu dosegnula 11,5 posto, pokazalo je izvješće Eurostata. 

U studenome prošle godine, stopa inflacije bila je 5,2%.


U eurozoni je godišnja stopa inflacije u studenome smanjena na 10,1%, dok je u listopadu iznosila 10,6%. 

U studenome lani, godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je 4,9 posto.


Usporavanje inflacije u studenome u europodručju odražava posustajanje rasta cijena energije, koje su u studenome bile za 34,9 posto više nego u na istome mjesecu prošle godine. U listopadu su, naime, na godišnjoj razini cijene energije bile uvećane za 41,5 posto.


Cijene hrane, pića i duhana bile su više za 13,6 posto u odnosu na prošlogodišnji studeni, dok su u listopadu ove godine bile uvećane za 13,1 posto.

Pad godišnje stope u 16 zemalja


Na mjesečnoj razini, potrošačke su cijene u studenome bile za 0,1% više na razini EU-a, a u eurozoni su se u istom postotku smanjile, pokazuju tablice Eurostata.


U usporedbi s listopadom, godišnja stopa inflacije smanjila se u 16 zemalja članica EU-a, a porasla je u osam zemalja, uključujući Hrvatsku. U tri zemlje je ostala na listopadskoj razini.


Dvije trećine zemalja Unije bilježi dvoznamenkaste godišnje stope inflacije


Najvišu godišnju stopu inflacije u studenom je imala Mađarska, 23,1%. Slijedi Latvija, s inflacijom od 21,7 posto te njezini baltički susjedi Estonija i Litva, gdje je stopa inflacije iznosila 21,4 posto.


U Hrvatskoj blagi porast inflacije u odnosu na listopad 


U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije, mjerena HICP-om, u studenome iznosila 13 posto, što je za 0,3 postotna boda više nego u listopadu. U studenom lani iznosila je 4,7 posto, pokazuju tablice Eurostata.


Najbliža Hrvatskoj po stopi inflacije i u studenome je bila Italija, treće po veličini gospodarstvo i važan trgovinski partner Hrvatske, u kojoj je stopa inflacije ostala 12,6 posto, kao i u mjesecu prije.


U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu i također važnom trgovinskom partneru Hrvatske, iznosila je 11,3 posto i bila 0,3 postotna boda niža nego u mjesecu ranije.


Najslabiji rast potrošačkih cijena i u studenom su zabilježile Španjolska, od 6,7 posto, Francuska, 7,1 posto te Malta, 7,2 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!