Građani upisali 700 milijuna eura narodnih obveznica

27.02.2023.

13:21

Autor: HRT

Marko Primorac

Marko Primorac

Foto: HTV / HRT

Ministar financija Marko Primorac komentirao je interes građana za kupnju državnih obveznica dva dana prije isteka roka. Poručio je da je vrlo zadovoljan.

- Interes je jako dobar, onako kako smo i planirali. Naš je ciljani iznos milijardu eura. Prema posljednjim informacijama uplaćeno je oko 700 milijuna eura. Očekujemo da će se upisati sve ono i što smo planirali, izjavio je Primorac. 

Tzv. narodne obveznice se upisuju u dva kruga - prvi je za građane i traje do 1. ožujka do 20 sati. Nakon toga će se upis za građane zatvoriti, a 3. ožujka će se otvoriti za institucionalne investitore i trajat će samo taj dan.

Upis se obavlja u više od 500 poslovnica banaka koje su vodeći agenti izdanja - Erste&Steiermärkische banke, OTP banke, Privredne banke Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Zagrebačke banke - i suaranžera izdanja, a to je Hrvatska poštanska banka. Uz to, dvije su banke (Erste i PBZ) omogućile upis obveznica i putem digitalnih kanala.

Država izdanjem obveznice planira prikupiti milijardu eura, minimalni ulog za građane je 500 eura, minimalna kamatna stopa iznosi 3,25 posto godišnje, a dospijeće obveznice je 2025. godine.

U fokusu novog paketa trenutno struja i plin


Kada je riječ o najavljenom paketu mjera pomoći građanima i gospodarstvu za razdoblje od 1. travnja, Primorac je rekao da se on još definira, a da su trenutno u fokusu električna energija i plin.

- Sve ostale mjere koje će se isplaćivati u vidu dohodovnih potpora građanima s najnižim primanjima, to ćemo također razmatrati i te će mjere svakako ostati, a vjerojatno ćemo dinamiku isplata prilagoditi prikupljanju prihoda od dodatnog poreza na dobit, najavio je ministar financija.

Naime, s 31. ožujka istječe trenutni paket mjera, kojim su između ostalog regulirane cijene struje i plina, a Primorac je istaknuo da se i za razdoblje od 1. travnja trebaju donijeti mjere koje će građanima donijeti sigurnost, ali pri čemu se također mora voditi računa da one budu ciljane i privremene.

Iako nije želio ulaziti u detalje novog paketa, rekao je i da postoje građani koji imaju dovoljno visoke dohotke i kojima ne bi trebalo u potpunosti ili u toj mjeri u kojoj je to bilo do sada, subvencionirati cijene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!