16:29 / 03.05.2022.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Grčka i Bugarska: Novi LNG terminal pomoći će smanjiti ovisnost o Rusiji

plinovod

plinovod

Foto: - / Shutterstock

Grčka i Bugarska rekle su da će novo postrojenje za ukapljeni prirodni plin (LNG), koje će se graditi u sjevernoj grčkoj luci Aleksandropolisu, pomoći u stvaranju nove plinske rute za Europu i smanjiti ovisnost o ruskom plinu u ključnom trenutku.

Ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače potaknula je Sjedinjene Države i njihove saveznike da Rusiji nametnu najteže sankcije u modernoj povijesti. Moskva je upozorila da će uzvratiti. Njezin izvoznik plina Gazprom prošli tjedan je prekinuo opskrbu Bugarskoj i Poljskoj jer nisu htjele plaćati u rubljima, a cijene plina su porasle iz straha da da bi još više država moglo biti time pogođeno.

- Naše su zemlje zajednički spremne preuzeti novu ključnu ulogu u novoj energetskoj karti Europe, rekao je grčki premijer Kiriakos Mitsotakis na događaju povodom početka implementacije plutajuće jedinice za skladištenje i ponovno rasplinjavanje (FSRU) u Aleksandropolisu. Nedavne ucjene Moskve u vezi prirodnog plina čine ovu suradnju ne samo potrebnom nego i hitnom.

Na svečanosti su bili predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i lideri Bugarske, Srbije i Sjeverne Makedonije.

video thumb

Grčka opskrbljuje Bugarsku plinom nakon što je Rusija to prekinula.

- Ekonomska ucjena Kremlja protiv moje zemlje i Europske unije neće uspjeti jer ćemo se tome suprotstaviti i današnji događaj to dokazuje, rekao je bugarski premijer Kiril Petkov.

Novi FSRU, koji će biti usidren oko 18 kilometara od luke Aleksandropolis i transportirati plin do obale cjevovodom dugim 28 kilometara, trebao bi početi s radom krajem 2023. godine. Moći će regasificirati 5,5 milijardi kubnih metara LNG-a godišnje i skladištiti 153.500 kubnih metara plina.

Grčka ima samo jedan LNG terminal zapadno od Atene. S novim terminalom u Aleksandropolisu i drugim projektima u pripremi, ta zemlja bi mogla utrostručiti svoj kapacitet ponovnog rasplinjavanja do kraja 2023., rekao je Mitsotakis.

- Čvrsto vjerujem da će svanuti nova zora za europsku energetsku neovisnost i ovaj LNG terminal jasno dokazuje tu novu budućnost. Ovo je vrlo snažan i vrlo pozitivan korak za naš zajednički politički projekt, jer će pomoći proširiti našu opskrbu plinom, ojačati našu energetsku infrastrukturu i postupno ukinuti našu ovisnost o ruskim fosilnim gorivima, rekao je Michel.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!