Grubišić: Inflacija i posljedice politike tiskanja novca

19.05.2021.

10:07

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

Grubišić: Vidimo prve posljedice politike tiskanje novca

Grubišić: Vidimo prve posljedice politike tiskanje novca

Foto: Studio 4 / HRT

Sada vidimo prve posljedice ekspanzivne monetarne politike Europske centralne banke. To je politika tiskanja novaca, koja dokazano ne rješava strukturalne probleme, zaključuje Andrej Grubišić, ekonomski analitičar i govori o inflaciji u Hrvatskoj.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u travnju u odnosu na travanj prošle godine stopa inflacije u Hrvatskoj je iznosila 2,1 posto, što je najviša stopa po kojoj rastu cijene u zadnje tri godine.

Andrej Grubišić kaže kako je inflacija, dizanje opće razine cijena, je dokazano isključivo samo monetarni fenomen.

- To je situacija u kojoj pretjerana količina nominalnog novca ganja nedovoljnu količinu dobara i usluga koje su proizvedene ili konzumirane u nekoj ekonomiji, objašnjava Andrej Grubišić, ekonomski analitičar.

Sada vidimo prve posljedice ekspanzivne monetarne politike Europske centralne banke, drži Grubišić.

- To je politika tiskanja novaca, koja dokazano, posebno u bivšim socijalističkim zemljama 1970-ih godina, ne rješava strukturalne probleme, zaključuje Grubišić.

Uvijek imamo košarice dobara kojima mjerimo stopu inflacije, što je vjerojatno statistički točno, ali nije nužno primjenjivo na sve grupe stanovništva, kaže Grubišić.

- Oni koji danas rješavaju stambeno pitanje, njima je jako bitno što će 20-30 posto njihovog budućeg kućnog budžeta odlaziti na otplatu nekakvog kredita za stan ili nekretninu koju su kupili po cijeni 30 ili 40 posto višoj nego što je bila prije 5 godina, objašnjava Grubišić.

Dodaje kako su svi na udar inflacije, da je samo bitno u koju skupinu spadaju.

Ljudi moraju razumjeti da inflacija nije ništa drugo nego oporezivanje bez legislative, kaže.

- Ako je opća stopa inflacije dva posto i u džepu imamo 100 kuna, a možemo kupiti samo 98 kuna realnih vrijednosti dobara i usluga u usporedbi no što smo mogli prošle godine, to je kao da nam je netko naplatio porez od dvije kune, a ništa nam nije dao zauzvrat, kaže ekonomski analitičar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!