20:33 / 13.05.2021.

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/P.F./HRT

Oporavak gospodarstva

Oporavak gospodarstva

Oporavak gospodarstva

Foto: Dnevnik / HRT

U posljednje vrijeme pokazuju se prvi tragovi oporavka gospodarstva. Raste industrijska proizvodnja, ugovaraju se novi poslovi, jača izvoz, otvaraju nove tvrtke, a više je i fiskaliziranih računa. Sada se najviše čeka što će biti s ovogodišnjom turističkom sezonom.

Oporavak svjetske automobilske industrije, koja se sve više okreće električnim vozilima, osjećaju i naši proizvođači autodijelova. Poznati solinski izvoznik ugovorio je vrijedne poslove za vodeće svjetske auto grupacije.

- Mi smo prošle godine ugovorili preko 130 milijuna eura novih poslova i ova godina je krenula još bolje. U prvom kvartalu smo ugovorili 50 milijuna eura, na tržištima na kojima poslujemo, od čega je pola na tržištu Rusije, a pola na europskom tržištu i to su naznake blagog optimizma, rekao je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe iz Solina.

Proizvodnja kirurških maski održala je punu zaposlenost i u jednoj zagrebačkoj tvrtki. Unatoč pandemiji nastavljaju s investicijama u papirnu konfekciju, zapošljavaju te jačaju izvoz od Islanda do Kuvajta.

- Sada smo dobili jedan ugovor na njemačkom tržištu oko 2,5 milijuna maskica. Do kraja ove godine očekujemo porast proizvodnje i dodatno zapošljavanje 20-ak djelatnika i zatvaranje investicije od 2,2 milijuna eura, rekao je Alen Krajačić, direktor Delt Papira iz Zagreba.

I varaždinski start up iz tehnološkog parka svoj softver za strojnu obradu prodaje u 52 zemlje svijeta.

- Imamo ured i u Zagrebu, planiramo zaposliti još 30 ljudi do sredine iduće godine, a planiramo otvoriti urede i u Milanu, Torontu i Müchenu, rekao je Tin Keškić, vlasnik Work Connecta iz Varaždina.

Od početka godine bilježimo značajniji porast industrijske proizvodnje, posebice roba široke potrošnje. U prva tri mjeseca i izvoz nam je porastao 10%, no ono što najviše ohrabruje je porast broja novoosnovanih tvrtki. Samo u drugoj polovici travnja osnovano je više od 800 tvrtki dok ih je oko tristotinjak otišlo u stečaj ili likvidaciju. Početkom svibnja broj fiskaliziranih računa čak je 27% veći nego lani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!