Novi kupac za 55% Uljanik Brodogradnje nudi 155 milijuna kuna

09.11.2022.

14:16

Autor: Petra Neuner Geržinić/IMS/HRT/M.M./Hina

Uljanik Brodogradnja 1856

Uljanik Brodogradnja 1856

Foto: Sasa Miljevic / Pixsell

Direktor Uljanik Brodogradnje 1856, iz sastava pulskog Uljanika Samir Hadžić, potvrdio je da je češki holding CE Industries početkom tjedna poslao obvezujuću ponudu za kupnju Uljanik Brodogradnje 1856. ističući da je riječ o ozbiljnom ponuđaču te da je dobro što se pojavio. CE Industries predao je ponudu za kupnju 55% udjela u pulskoj Uljanik brodogradnji 1856, za što nudi 155 mil. kuna. 

Riječ je o industrijskom holdingu s 20 tvrtki u željezničkom transportu, energetici i iskorištavanju prirodnih resursa s 2.500 radnika. Ponuđenih navodno 155 mil. kn češkog ulagača moglo bi biti dovoljno da se podmiri osam neisplaćenih plaća za 2300 radnika posrnulog pulskog brodogradilišta.

- To je ozbiljan ponuđač i to je ono za što smo se borili. Krenuli smo od nule, a sada je netko prepoznao naš rad, trud i angažman te je spreman kupiti veći udio tvrtke. Stoga, smatram da ne možemo biti sretniji što se pojavio takav partner, rekao je Hadžić dodavši kako se češki investitor obratio stečajnom upravitelju Uljanik Brodogradilišta d.d. u stečaju te da će o tome odlučivati skupština vjerovnika, gdje će se glasati o ponudi.

S obzirom na to da je najveći vjerovnik država, naveo je Hadžić, ona ima prevagu u prihvaćanju ili neprihvaćanju ponude.

- Kada će se skupština vjerovnika održati još se ne zna, nakon što je već dva puta odgođena, poručio je Hadžić. Prema njegovim riječima, dođe li do realizacije posla, može se konačno očekivati i isplata osam plaća radnicima Uljanika.

- Očekujem dobivanje novih poslova i zapošljavanje te da nas čeka neka bolja i svjetlija budućnost. Vjerujem da smo to i zaslužili, zaključio je direktor Uljanik Brodogradnje 1856 Samir Hadžić.

Cerovac: Je li riječ o brodogradnji ili čemu drugom?

Uljanik brodogradnja 1856, jedina je preostala tvrtka bivšeg Uljanika koja nastavlja brodogradnju. Zapošljava više od 500 radnika. Prošlu poslovnu godinu zaključila je s prihodom od 25 milijuna kuna i gubitkom od 13,4 milijuna kuna. Trenutačno na navozu ima dvije gradnje za strane naručitelje.

Voditelj pulskog ureda Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske Boris Cerovac kaže da je obvezujuća ponuda češkog investitora za otkup 54 posto vlasničkog udjela u Uljanik Brodogradnji 1856 otvorila puno pitanja. Naime, smatra on, nije poznato što bi investitor radio i je li riječ o brodogradnji ili je u pitanju neka druga djelatnost.

- Vjerujem da su razgovori vođeni s upravom Uljanika i vladom te da su izneseni kriteriji koje bi investitor trebao zadovoljiti. Naravno, brine nas gdje su u toj priči radnici. Koliki broj radnika bi nastavio raditi ili se dodatno zapošljavao i po kojim uvjetima, rekao je Cerovac za Hinu.

Što se tiče radnika koji imaju potraživanja od Uljanik Brodogradilišta u stečaju, novac kojeg investitor nudi bio bi dostatan za podmirenje cijelog iznosa radničkih potraživanja.

- No, i tu se nameće pitanje vrijedi li Uljanik Brodogradnja 1856 više. Iz neugodnog iskustva iz ne tako davne prošlosti, u kupovinu Uljanik Brodogradnje 1856 vjerovat ćemo onda kada se dogodi, promjene se vlasnici i kada se radnicima podmire potraživanja, zaključio je Cerovac.

Iz "Đure Đakovića" umirujuće informacije

Umirujuće informacije stižu iz slavonskobrodskog Đure Đakovića kojeg je preuzeo isti češki investitor.

- Povećali smo plaće za 10% i dodatne stimulacije, zaposlili 80, 90 ljudi unutar tvrtke. Dosta kooperantskih tvrtki radi s Đurom Đakovićem i povećan je prihod u odnosu na 2021. godinu za 170 milijuna kuna, rekao je Željko Gavran, predstavnik Sindikata metalaca u Đuri Đakoviću.

I iz Vlade, unatoč tomu što ne smiju iznositi detalje ponude, potvrđuju da ona nudi nadu u bolja vremena za pulsku brodogradnju.

- Nakon što su proveli dubinsko snimanje, pismo namjere poslali su na stečajnog upravitelja, kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i dodao da o tome naravno, odlučuje sud jer je riječ o stečajnom upravitelju.

Bivši ministar gospodarstva Ljubo Jurčić, koji je i prognozirao stečaj nekadašnjeg Uljanika, istakno je da „razvoj brodogradnje svagdje u svijetu dolazi isključivo iz organizacije te institucija koje napravi država da se štiti brodogradnja.

Možemo se nadati da će se upravo zaštitom brodogradnje, ali prije svega radnih mjesta, pri analizi ponude, mjerodavne institucije i voditi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!