Pulski "Uljanik" - stara tradicija, nove narudžbe

28.10.2021.

21:29

Autor: Jasminka Kalčić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Pulski "Uljanik" - stara tradicija, nove narudžbe

Pulski "Uljanik" - stara tradicija, nove narudžbe

Foto: Dnevnik / HRT

Gotovo tri godine prošle su od gašenja pulskog brodogradilišta "Uljanik". Na njegovim je temeljima niknula nova tvrtka koja je na dobrom putu da zadrži brodograđevnu tradiciju u Puli, dugu gotovo 2 stoljeća.

Užurbano se radi na brodskim sekcijama za talijansko brodogradilište Fincantieri. Radnike čekaju i dva broda, za prijevoz stoke i onaj za prijevoz automobila. A radnici, većinom stari uljanikovci.


- 1.10.1990. sam počeo tu raditi i par puta odlazio, vraćao se, i evo, prošlo je nekako 30 godina i sad sam se 1.6. vratio opet u Uljanik, prisjeća se Oliver Savić, Pula.


- Radio sam ovdje prije negoli je Uljanik otišao u stečaj, jedno 23 godine, i sad sam opet tu, i zasad ide, dobro je to, priča Alen Đurić, Pula.


Da se povjerenje vraća govori i činjenica da su dvije istarske tvrtke koje se bave proizvodnjom brodskih uređaja i opreme ušle u portfelj Uljanik Brodogradnje 1856.


- Brodogradilišta su uvijek vezala na sebe puno vanjskih, onih koji su mogli raditi na brodu, tako da ulazak tih partnera ne čudi i daje optimizam da i drugi prepoznaju da nam brodogradnja treba, rekao je Samir Hadžić, direktor tvrtke Uljanik Brodogradnja 1856.


U samo mjesec dana Uljanik Brodogradnja 1856 zaposlila je novih 150 radnika. I traži ih još.


- U sljedećih 2 do 3 mjeseca će nam trebati još 100 radnika, na ovih 250 koje imamo sad zaposlenih, iskoristit ću priliku i pozvati ljude da se jave, hvala Bogu, posla ima i idemo naprijed, dodaje Hadžić.


Tijekom stanke provode se testiranja zaposlenih svakih desetak dana. Stalno dolaze novi radnici i to je nužno zbog opće sigurnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!