Oživjela brodogradnja na dokovima u Puli

05.05.2022.

07:00

Autor: Jasminka Kalčić/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Uljanik/Ilustracija

Uljanik/Ilustracija

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Tri godine nakon propasti starog Uljanika, nova tvrtka nastala na njegovim temeljima, Uljanik Brodogradilište 1856, oživjela je brodogradnju na dokovima. Sklapaju se novi poslovi, zapošljavaju radnici, rade planovi. 


Počeli su s nekolicinom radnika i u tri godine narasli na brodogradilište s 400 zaposlenika, a potražuju ih još stotinjak u proizvodnji. 

- Danas smo došli do dva ugovora i dva broda. Jedan manji, ribarica, za norveškog naručitelja i plutajući dok za izraelskog naručitelja te odrađujemo još i poslove, sekciju za talijanskoga Fincantierija i cijevi za vanjske. Mi ne živimo od nikakvih državnih subvencija, davanja ili od državnoga proračuna. Živimo i isplaćujemo plaće striktno iz onoga što zaradimo, rekao je Samir Hadžić, direktor Uljanik Brodogradilišta 1856.

Radnici uglavnom stari Uljanikovci. Povratnici, iz talijanskih i njemačkih škverova.

- Deventnaest godina sam radio u starom Uljaniku. Kako je sve propalo, otišao sam u inozemstvo, dvije i pol godine. Onda sam čuo da se ponovno tu otvara, pa sam rekao - idem vidjeti i probat. Vani je bilo lijepo raditi, ali kod kuće je najljepše, rekao je Tedi Belušić, brodomonter iz Pule.

Tihomir radi na najosjetljivijoj sekciji broda, dijelu pramca. Potrebna je velika preciznost, a iskusni radnici nerijetko i sami prilagođavaju nacrte broda.

- Vani je u redu sve, ali obitelj i nostalgija vas vrati nazad, posao je svugdje isti. Sad je u Uljaniku puno bolje, puno je starih lica i kolega. Vidim tu svoju budućnost, dodao je Majetić.

Vizija čelništva Uljanik Brodogradilišta 1856 je vratiti Uljanik pod okrilje države.

- Ono što bi mi htjeli, pošto je i sada Republika Hrvatska vlasnik 42% udjela nove firme, a u ostalom paketu većinski je vlasnik Uljanik Brodogradilište u stečaju, koje, da bi završilo stečaj, mora prodati imovinu i time i te udjele, ne bi li ih država otkupila te udjele i postala većinski vlasnik, naglasio je Hadžić.

I time omogućila ovom Uljaniku da naraste na proizvodnju broda, odnosno broda i pol godišnje, s 1000 zaposlenika. To je srednjoročni, održiv plan, kažu. O dugoročnima, u ovome trenutku, ne žele razmišljati. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!