Hoće li poskupjeti i domaći proizvodi na tržnicama?

25.02.2023.

17:00

Autor: Hrvoje Šimunović/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Od ožujka nas čeka novo poskupljenje hrane, pića i kućnih potrepština. Trgovački lanci već su najavili uvođenje novih cjenika za proizvode stranih proizvođača. Kupci se pitaju hoće li poskupjeti i domaći proizvodi na tržnicama. 

Inflacija, svjetska kriza, klimatske promjene, za poskupljenje hrane razloga je i više nego dovoljno, kažu neki od ekoloških proizvođača, kojima glavninu prodaje drže stalni kupci. 

- Bit će skuplje sigurno, vidjet ćete. Koronavirus nas je uništio, kao i rat u Ukrajini, naglasio je Ivan Delibos, poljoprivredni proizvođač, Grabovac.

Zato je mnogima teško predvidjeti hoće li cijene sirovina rasti. 

- Sad krećemo sa sjetvom presadnica, s obzirom da proizvodimo presadnice, sve zavisi koliko oni nama podignu, hoće li podići, možda će ostati. Ako ostanu cijene repromaterijala iste, nema razloga da se podiže, rekla je Renata Drašković, poljoprivredni proizvođač, Cret Bizovački.

Mali proizvođači voća imaju istaknute lanjske cijene, a najavljena ih poskupljenja u trgovačkim lancima ne zabrinjavaju.

- Nismo baš ni vezani usko za trgovačke lance, a i sami ste vidjeli po nekim najavljivanjima da su to uglavnom kava, sokovi, neprehrambeni proizvodi. Ako nešto bude bilo da se tiče nas, i mi ćemo biti prisiljeni, istaknula je Snježana Borbaš, poljoprivredni proizvođač, Tenja.

Kako bi se ublažio financijski udar na džepove građana, stručnjaci kupcima savjetuju promjenu potrošačkih navika. 

- Cilj je da potrošači pri kupovini proizvoda nađu hrvatske supstitute, rekao je Zoran Kovačević, predsjednik Županijske komore Osijek, HGK.

Ipak, poskupe li proizvodi i na tržnici, Osječani će svoje navike teško promijeniti. Prema procjenama, od početka ožujka cijene će u nekim trgovačkim lancima porasti za deset i više posto. Sve to očekuje nas u mjesecu u kojemu nam dolazi, nadamo se, jeftinije godišnje doba - proljeće. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!