Provjerili smo jesu li trgovci promjenu valute iskoristili za poskupljenja

02.01.2023.

Zadnja izmjena 19:06

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Nakon gotovo tri desetljeća oprostili smo se od kune s kojom se možemo još koristiti do 14. siječnja. Građani, prodavači, ugostitelji i poslodavci polako se uhodavaju, a HRT-ove ekipe provjerile su kako je to izgledalo diljem Hrvatske. 

Na osječkoj glavnoj tržnici prodaje se i u kunama i u eurima. Cijene su ispisane u obje valute pa trgovci preračunavaju.

- Spremni smo i za kune i za eure. Kao što vidite, i cijene su nam istaknute u eurima i kunama, ali zasad još uvijek mušterije plaćaju većinom u kunama, kazala je Ilonka Toth, prodavačica.

- Izračun sam si napravio na papiru tako da mogu vraćati u jednom i drugom i kombinirano. I fiskalna kasa isto tako funkcionira, kazao je Damir Vučetić, vlasnik obrta u Osijeku.

Građani se polako navikavaju.

Domaći će poljoprivrednici pak lakše izvoziti u Europu jer nema troška konverzije.

- Na svakoj transakciji zapravo gubiš nekoliko postotaka ili dijelova postotaka svoje zarade, kazala je Nives Grbić iz požeške tvrtke "Grbić" d.o.o.

Prelazak na euro za banke je velik posao, no sve ide prema planu.

- Sve je bilo po planu, još jučer su proradile kreditne i debitne kartice, poslovnice su se danas otvorile prema planu, neke i prije plana, on-line bankarstvo je proradilo tako da možemo reći da s današnjim danom sve funkcionira, rekla je Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka.

Na pitanje jesu li se građani snašli, Perko je odgovorila da jesu.

- Osigurali smo dovoljno informacija na vrijeme. Građani se snalaze. Prvih dana preferira se kartično plaćanje dok se svi ne uhodaju, dok trgovci nemaju dovoljno eura za vraćanje, ali sve doista dobro funkcionira, istaknula je.

Mirko Budimir, potpredsjednik HUP-a, predstavnik malih trgovaca, rekao je da prvi dan primjene eura teče kako je i predviđeno.

- Mi trgovci smo se pripremili i informatički i kadrovski. Građani upotrebljavaju euro, kartice i kune. Veliki je problem kada građani dođu s velikom novčanicom kune, ako je mali račun nismo u mogućnosti vratiti u eurima, istaknuo je. Dodaje kako su kreditne kartice profunkcionirale. Na pitanje hoće li biti dovoljno 15 dana da se mali trgovci prilagode, Budimir je odgovorio da je to dovoljan rok.

Prilagođavaju se i splitski trgovci.

- U početku je teško, ali sve bolje i bolje uz pomoć ljudi, malo dulje traje, ali što ćemo, svagdje se čeka pa tako i u nas.
I na zadarskoj tržnici glavna tema euri.

- Cijena je 20 kuna, dajem joj dva eura i pet kuna, to je više od 20 kuna, ali ona voli kune.

- Tko što daje, to vraćam, tko plaća u kunama, dobiva kune, a tko plaća u eurima, dobiva eure, rekao je Slavko, prodavač iz Zadra.

- Muž je jučer dobio prvi kusur u eurima pa nam je čudno, ali valjda ćemo se naviknuti, trebat će nam vremena dosta.

No Puljani, čini se, nemaju tih problema.

- Dođe toliko i toliko eura, platiš eurima i ne razmišljaš koliko je to kuna.

Trgovački lanci spremno dočekali poslovanje u eurima

Najveći trgovački lanci već godinu dana pripremaju se za novu valutu. Poručili su da su spremno dočekali prelazak na euro te da poslovanje trgovina i sve vrste plaćanja kupaca teku bez poteškoća.

- Sve naše blagajne imaju i kune i eure, na današnji dan 70 posto prometa se ostvaruje gotovinom, što je više nego inače. Primijetili smo da kupci uglavnom plaćaju u kunama jer se rješavaju kuna koje su im ostale, ali imamo i nešto kupaca koji plaćaju eurima, kazao je Hrvoje Dević, direktor Poslovnog područja maloprodaje, Konzum.

- Prilagodili smo sve interne sustave te procesi u prodavaonicama teku bez poteškoća, uz povremene manje izazove koji se rješavaju u hodu, a koji su uglavnom vezani uz kartično plaćanje, odnosno funkcionalnost kartica različitih banaka, istaknuli su iz Konzuma.

Napominju kako u ovom trenutku kupci pretežno plaćaju u kunama, a njihovi zaposlenici vraćaju novac u novčanicama i kovanicama eura kojima su se opskrbili dovoljno za operativno poslovanje.

- Također, u svim prodavaonicama postoje i blagajne na kojima je plaćanje moguće isključivo karticama, a kako bi proces kupnje bio brži za one kupce koji koriste taj način plaćanja. Ujedno, na samoposlužnim blagajnama se tijekom razdoblja dvojnog optjecaja može plaćati isključivo karticama jer ćemo u tom razdoblju prilagođavati sustav za primanje novčanica i kovanica eura, navodi se u odgovoru Konzuma.

Zahvaljujući temeljitim pripremama, transparentnoj komunikaciji i educiranim zaposlenicima, sigurni su da će kupcima uspješno olakšati pripremu za potpuni prelazak s kune na euro.

I iz Spara Hrvatska ističu da su na vrijeme proveli sve radnje i investicije u sustavu potrebne za uspješan prelazak s kune na euro.

- Svi procesi u našim Spar i Interspar trgovinama odvijaju se bez poteškoća, kazali su. Dodaju i da su, u želji da kupcima osiguraju povoljniju kupnju s uvođenjem eura od 1. siječnja, redovne cijene svih proizvoda zaokružili na niže. Naime, Spar Garancija jamči da se kod preračunavanja svake pojedine cijene, iz kune u euro, miče treća decimala, što automatski znači niže cijene za više od 30.000 proizvoda, naveli su.

 I iz Lidla Hrvatska su kazali kako poslovne aktivnosti funkcioniraju bez problema te da se u trgovinama posluje bez problema.

- Vezano za prelazak na euro, poslovne aktivnosti Lidla Hrvatska funkcioniraju bez problema. Poslovanje u trgovinama se odvija nesmetano, a sve vrste plaćanja od strane naših kupaca odvijaju se bez poteškoća, odgovorili su iz tog trgovačkog lanca.

Iz trgovačkog lanca Pevex istaknuli su da su na vrijeme krenuli u pripremu uvođenja eura i sve su tome prilagodili u svojim prodajnim centrima kako bi kupcima omogućili i dalje nesmetanu kupnju.

- U pripremu uvođenja nove valute utrošili smo oko 700 tisuća eura, kazali su. Napominju da oni nemaju nikakvih poteškoća, no da postoje tehnički problemi s pojedinim bankama, i to kod kartičnog plaćanja.


Iz Kauflanda su kratko poručili da u njihovim trgovinama za sada sve teče bez poteškoća.

Da uvođenje eura nije razlog za povećanje cijena, bila je tema razgovora premijera Plenkovića s predstavnicima Porezne i Carinske uprave te Državnog inspektorata u Banskim dvorima.

Iz Vlade poručuju da zbog eura ne smije biti povećanja cijena. 

- Mi smo imali formulu po kojoj smo morali pretvarati u kune u eure, a sada eure u kune i mi smo se te formule držali. S te strane nije moglo biti špekulacija od strane trgovaca. Po formuli se moglo na zadnjoj decimali zaokruživati gore ili dolje. Mi smo svjesni da su neki trgovci zaokruživali na dolje. Nažalost cijene na policama su išle gore, ali to nije posljedica uvođenja eura nego stanja na tržištu, rekao je Mirko Budimir, dopredsjednik Udruge trgovine pri HUP-u.

- Po prvi put imamo tri operacije, plaćanje karticom s dvije valute, uz kombinaciju dvije valute, to je složena operacija, moralo je doći do manjih nesporazuma, ali možemo biti zadovoljni kako proces ide, rekao je.

Apelirao je na građane da dolaze u trgovine s manjim apoenima eura, a ako dolaze s kunama da dolaze u apoenima otprilike u iznosu računa.

Na pitanje je li dva tjedna prilagodbe dovoljan, Budimir je rekao da su trgovci spremni. Naglasio je da se svi kao građani trebamo malo više angažirati i promijeniti kune u eure.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!