07:17 / 02.04.2020.

Autor: Sandra Leskovar/Hrvatski radio/U mreži Prvog/IMS/I.Z./HRT

Horvat: Nitko neće biti nezadovoljan

-

-

Foto: - / -

Horvat je rekao da će se danas na sjednici Vlade usvojiti sveobuhvatni paket pomoći hrvatskom gospodarstvu.
Vlada je u srijedu predstavila drugi paket mjera za spas gospodarstva jer, kako je rekao premijer Andrej Plenković, ovaj je ožujak najteži mjesec u ovom tisućljeću. Minimalna naknada za radnika bit će četiri tisuće kuna, ugrožene tvrtke dobit će odgodu ili otpis plaćanja poreza i doprinosa, rezat će se državni troškovi, ali mirovine se neće dirati.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat za emisiju Hrvatskog radija "U mreži Prvog" poručio je jutros - nitko neće biti nezadovoljan!

Predstavljene mjere za spas gospodarstva

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja, koja je također gostovala u emisiji, kazala je da su zadovoljni s dodatnim mjerama za očuvanjem radnih mjesta. 

- Sada se lakše diše, rekla je Deranja.

Dodala je da još ima prostora za parafiskalne namete, a po njenom mišljenju paket mjera za turizam je nepoznanica.

- To je jako bitno, jer je turizam među najugroženijima. Apeliram da se ne zaustavi nautički turizam, jer je on uvijek slijepo crijevo, nigdje ne pripada, ni u jedno ministarstvo, a isto tako je zatvoren kao hoteli i restorani i sve drugo. Pratit ćemo, za sada smo zadovoljni, na tragu smo svega onoga što smo pregovarali, rekla je.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kazao je da su u prvom paketu bile 63 mjere, a danas će na sjednici Vlade usvojiti sveobuhvatni paket pomoći hrvatskom gospodarstvu.

- Ciljano i prvenstveno za spas svakog radnom mjesta te očuvanje likvidnosti, svakom obrtu i trgovačkom društvu, rekao je Horvat.

Dodaje da nakon današnjeg dana nitko neće biti nezadovoljan.

Horvat je rekao da ministarstvo gospodarstva jednako tako kao i zdravstveni stožer svakodnevno razgovara s poduzetnicima u realnom sektoru koji se suočavaju s mnogim nepoznanicama.

- S ovim drugim setom mjera, odnosno travanjskim, otvaraju se linije, puštaju se rezerve u banke i mi na ovom setu mjera nećemo stati, rekao je.

- Na današnjoj sjednici Vlade otvaraju se nove kreditne linije, te će se vrlo brzo dogoditi i nova kreditna linija u kojoj će rizik podijeliti poslovne banke i Hrvatska banka za obnovu i razvitak.

Horvat je kazao da HNB dobro čuva tečaj kune i otpušta likvidnost poslovnim bankama sukladno potrebama i traženjima realnog poduzetničkog sektora.

Ministar Horvat naglasio je da je neki dan potpisao 103 odluke, a još ih je 9 u situaciji dodatne kontrole. Kaže da će europski novac za 103 poduzetnika biti generator investicija na razini preko 700 milijuna kuna.

Dodao je da je ministar financija Zdravko Marić spreman za dodatno zaduživanje, ali da se spasi radnike, obrte i trgovačka društva.

- Ako uspijemo održati gospodarsku likvidnost na razini temeljem koje su rađene ove projekcije, opseg za dodatnim zaduživanjem mogao bi biti relativno malen. No, činjenica je da hrvatski proračun ovakve mjere, ako situacija potraje cijele godine, neće moći iznijeti bez dodatnog zaduživanja, naglasio je Horvat.

Kazao je i da se ova situacija nije dogodila samo Hrvatskoj i Europi, nego su i svjetske ekonomije u sličnoj situaciji.

- Molio bih hrvatsku javnost, građane i poduzetnike, da probaju shvatiti situaciju da Hrvatska nije jedna bogata Njemačka ili Amerika, tako da ne može kopirati sve one mjere koje rade velike i bogate ekonomije, a za Hrvatsku je u ovom trenutku to neodrživo, rekao je.

Rekao je da će s prvim setovima mjera za turizam ministar Gari Cappelli već danas s nekoliko izmjena zakonskih i podzakonskih akata djelovati.

- Ono što je sigurno, da turistička sezona neće biti onakva za kakvu smo se pripremali, određenih modifikacija će sigurno biti, a ono što je dobro je da svi opskrbni i proizvodni lanci koji su bili spremni za turističku sezonu, sav taj svoj logistički potencijal mogu usmjeriti u osiguranju maloprodaje i veleprodaje i zato nema nedostatka niti jednog proizvoda na policama, dodao je Horvat.

Kazao je da u cijeloj ovoj situaciji vidi jednu veliku priliku i u segmentu poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje hrane, prerađivačke industrije i same proizvodnje.

- Veliki dio poslodavaca i u problemima vidi svoju priliku, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!