Hostel za strane radnike

13.02.2023.

20:08

Autor: Ivica Đuzel/Dnevnik/P,F./HRT

Hostel za strance

Hostel za strance

Foto: Dnevnik / HRT

Predsezona je pred vratima pa hotelijeri i ugostitelji grozničavo traže radnike, a ovoga ljeta, prema najavama, osim iz regije najviše će ih biti iz tzv. nepalskog bazena te Indije i Filipina. I dok se intenzivno radi na tome da se ubrza izdavanje radnih dozvola, u Splitu je već otvoren i prvi hostel za sezonske radnike. Prvi su stigli iz Indije.


Na ulazu u Split, s pogledom na more, otvoren je prvi hostel za radnike, većinom strane, čiji je udio u posljednjih pet godina u Hrvatskoj porastao čak 10 puta.

- Vidjeli smo gdje su takvi ljudi smješteni,iz Indije,Nepala,Filipina pa i naši Zagorci, Slavonci. Rodila se ideja da se napravi smještaj koji bi bio normalan i ljudski, ne samo za radnike nego i poslodavce, objasnio je vlasnik hostela Mato Zeljko.

Stigli su i prvi radnici, koji posao najviše nalaze u ugostiteljstvu.

- Zadovoljan sam, sve nam je dostupno. Blizu je autobus pa lako možemo otići u grad. Imamo i kupaonicu i kuhinju, opisao je Yashpal iz Indije.

U 20 digitaliziranih soba 65 je kreveta. Potpisuju se samo dugoročni ugovori za smještaj, a i poslodavci su zadovoljni.

- Ugostiteljstvo je teško zamisliti bez radne snage izvana. Smještaj je veliki problem jer u gradu je većina smještajnih kapaciteta za turističko iznajmljivanje,tako da pozdravljamo ovaj potez i treba više takvih objekata, smatra Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostitelja.

Udio strane radne snage u Hrvatskoj raste iz ljeta u ljeto, samo je lani izdano oko 124.000 dozvola. Iz Hrvatske gospodarske komore upozoravaju.

- Problem je veliki što institucionalno nije riješeno da se brine netko o toj stranoj radnoj snazi -da im pronađe liječnika, zubara, da im adekvatno riješi upoznavanje s našim jezikom i to su stvari koje ćemo pokušati sustavno rješavati, najavila je Nataša Bušić, Županijska komora Split.

Zato u Komori zajedno s MUP-om i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje organiziraju radionice za poslodavce o proceduri zapošljavanja radnika iz tzv. trećih zemalja i njihovoj integraciji u društvo. Sve je jasnije da hrvatski turizam, pa i cijelo naše gospodarstvo, bez njih više ne može.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!