HROTE: 19 ponuda za tržišne premije za poticanje proizvodnje struje iz OIE

07.07.2022.

11:52

Autor: Hina/I.B.

Dalekovod, struja, ilustracija

Dalekovod, struja, ilustracija

Foto: HRT - Radio Dubrovnik / -

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) izvijestio je da je na natječaj za tržišne premije za poticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije (OIE) zaprimljeno ukupno 19 ponuda, a ukupna priključna snaga iz tih ponuda iznosi 150 megavata (MW).

HROTE je javni natječaj za dodjelu tržišne premije u svrhu poticanja proizvodnje električne energije iz OIE i visokoučinkovitih kogeneracija raspisao 17. lipnja, a bio je otvoren do 4. srpnja.

Od zaprimljenih 19 ponuda, kako navode iz HROTE-a, pet ih je za sunčane elektrane (ukupna priključna snaga 12.996 kilovata - kW), tri za hidroelektrane (ukupna priključna snaga 5.350 kW), tri za vjetroelektrane (ukupna priključna snaga 113.000 kW), sedam za elektrane na bioplin (ukupna priključna snaga 8.740 kW) i jedna za geotermalnu elektranu (inovativna tehnologija) - priključna snaga 10.000 kW.

Ukupna priključna snaga iz tih ponuda iznosi 150.086 kW (150 MW).

Iz HROTE-a navode kako će sukladno propozicijama natječaja Povjerenstvo za otvaranje, provjeru i evidentiranje ponuda u roku od 30 dana evaluirati pristigle ponude i donijeti odluku o odabiru najpovoljnijih ponuditelja, među onima koji su zadovoljili sve formalne uvjete, s obrazloženjem razloga za odabir najpovoljnijih ponuditelja, odnosno obrazloženjem razloga zbog kojih nisu odabrane pojedine ponude.

"Važno je naglasiti da se najpovoljnijim ponuditeljima smatraju sudionici natječaja čija je ponuđena referentna vrijednost manja ili jednaka maksimalnoj referentnoj vrijednosti iskazanoj u natječaju i koji su ponudili najnižu referentnu vrijednost, a sve u granicama raspoložive kvote za pojedine grupe proizvodnih postrojenja kako je propisano natječajnim odredbama i u skladu s najboljim interesima investitora", ističe se u priopćenju HROTE-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!