Hrvati na hranu troše 40% prihoda - kako se nositi s inflacijom

15.10.2022.

19:42

Autor: Kornat Vilović/Dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Tero Vesalainen / Shutterstock

Mnogi strahuju da će uvođenje eura dodatno utjecati na rast cijena, uz rastuću inflaciju koja je u rujnu dosegnula rekordnih 12,8%. Posebno se teško građani nose s rastom cijena hrane, koja je 20% skuplja nego prije godinu dana. Hrvatski građani za hranu u prosjeku troše i do 40% svojih prihoda što nas, kada je riječ o tome, svrstava u članice Europske unije najteže pogođene inflacijom.

Građani smatraju da su poskupljenja viša od trenutačne razine inflacije.

- Mislim da ovih 13% je premalo rečeno, jer po dućanima i troškovi koji nam dolaze su po mojoj procjeni malo veći, rekao je jedan od anketiranih građana.

Resorni ministar tvrdi da Vlada čini sve što je u njezinoj moći kako bi građani normalno živjeli.

- Kada promatramo razinu inflacije, vidi se da je cijena hrane dosta pridonijela inflaciji. U tom kontekstu potvrđuje se dobra odluka ograničavanja cijene za devet proizvoda koje smo ograničili kako bismo pomogli našim građanima, rekao je Davor Filipović, ministar gospodarstva.

No zato je proizvođačima hrane cijena repromaterijala skočila od 30 pa čak do 100%.

- Šećer je bio četiri kune, a sada je osam, na primjer, med isto tako je poskupio, brašno s dvije i pol, tri kune je otišlo na šest, rekla je Ana Ivošević, Marica Tomica.

- Dignuli smo cijene zbog ambalaže, ambalaža je poskupila i sve ostalo, rekla je Mirjana Golubić, OPG Golubić.

- Gledajte ovu flašicu od 1060 mililitara, prošle godine u listopadu smo plaćali 3,80 kn, a da bi ove godine, sada prije mjesec dana, plaćali 5,90 kn, rekao je Miroslav Tomašec, OPG Tomašec.

Proizvođači se više orijentiraju na prodanu količinu bez dizanja cijena za krajnjeg kupca.

- Tako da bude povoljnija i pristupačnija kupcu, jer s obzirom na sva ta poskupljenja, želimo ostati konkurentni, rekao je Slaven Barišec, OPG Samo Ljuto.

A uspjeli smo pronaći i gospođu kojoj cijene repromaterijala ne znače mnogo.

- Jer za naš proizvod koristimo tradiciju i baštinu, kukuruznu komušinu i od nje pletemo naš proizvod. Nas ne brine skupoća, mi koristimo prirodni resurs, rekla je Mina Petra, modna dizajnerica "Materina priča".

Na kraju dana inflacija ipak umanjuje vrijednost vašeg novca, a jesti se mora. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!