Hrvati sve češće idu u Mađarsku - po znatno jeftinije gorivo

13.03.2022.

20:10

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Jeftinije gorivo u Mađarskoj

Jeftinije gorivo u Mađarskoj

Foto: HTV / HRT

Nakon što je to bio čest slučaj devedesetih, Hrvati ponovno sve češće odlaze u susjednu Mađarsku, trenutačno ponajviše zbog jeftinijeg goriva. Mađarska vlada ograničila je i cijenu energenata te osnovnih namirnica. 

Gradić Letenje uz samu je mađarsko-hrvatsku granicu. Nekada je bio isključivo trgovačka meka, danas se onamo dolazi na benzinske postaje. Gorivo je ondje, naime, znatno jeftinije.

- Tu sam iz sela pet kilometara od granice, jeftinija je cijena tri kune i ispadne nam jeftinije po tanku 150 kuna, onda idemo u shopping i nabere se, kaže Ivan Kranjčec iz Donjeg Kraljevca.

- Došla sam jer ljudi govore da je jeftinije, prvi put sam došla, kaže Martina Mlinarec iz Čakovca.

-Pun tank, kol'ko ide, 60 do 70 litara, kaže Petar iz Čakovca.

Gorivo su po nižim cijenama nabavljali i strani vozači kamiona - pa su neke benzinske crpke kupnju limitirale na 100 litara, ali, kako doznajemo - jučer su zbog navale ostale bez goriva.

Osim Hrvata - na mađarskim benzinskim postajama gorivo kupuju i Slovenci, Austrijanci. Tako je MOL nedavno u prosjeku dnevno prodavao 5 milijuna litara, danas je ta količina trostruko veća i iznosi 15 milijuna litara goriva.

Zbog velike navale stranaca - Mađarska je od petka - uvela ograničenja.

- Prema novom pravilu, gorivo na našim benzinskim postajama po subvencioniranoj cijeni više ne smiju kupovati strani vozači kamiona težih od tri i pol tone. Oni moraju plaćati po tržišnoj cijeni, kaže Andras Orosz, glasnogovornik MOL-a.

No vozači osobnih automobila i dalje mogu kupovati gorivo po povoljnijoj cijeni - bez ograničenja. Iz mađarske najveće naftne kompanije tvrde - nestašice nema.

- MOL ima dovoljno zaliha i kapaciteta za preradu da pokrije mađarsku potrošnju goriva. Naš naftovod još transportira rusku naftu kroz Ukrajinu, a i Jadranski naftovod spreman je ako na istoku budemo imali problema, kaže Zsolt Hernadi, direktor MOL-a.

Inflacija je u Mađarskoj dosegnula najvišu razinu u 15 godina pa je vlada zamrznula cijene energenata, namirnica i hipotekarnih kredita. Mnogi kažu da je to predizborni trik Viktora Orbana. Naime, ondje se parlamentarni izbori održavaju u travnju. Kako god bilo - Hrvati masovno odlaze onamo napuniti spremnik automobila unatoč čekanju u dugim redovima.

Ivica Grudiček bio je ovog vikenda u Mađarskoj i provjerio kakve su cijene goriva, evo što je rekao za središnji Dnevnik HTV-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!