19:21 / 20.03.2022.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Hrvatska povećava proizvodnju plina sa šest novih bušotina

Proizvodnja plina

Proizvodnja plina

Foto: Dnevnik / HRT

Europa nastoji smanjiti svoju ovisnost o uvozu nafte i plina. Planiraju se razni koraci koji bi postupno doveli do tog cilja. Hrvatska povećava proizvodnju plina sa šest novih bušotina. S novom godišnjom proizvodnjom, od 285 milijuna prostornih metara plina koja počinje ove godine, ukupna domaća proizvodnja premašit će milijardu prostornih metara plina, što je 40 posto domaćih potreba.


Na sjevernom Jadranu INA ima tri eksploatacijska polja. Plin je ovih dana potekao iz nove bušotine na platformi Ika B. Početkom travnja proradit će još jedna bušotina na platformi Marica, a za nekoliko godina i treća, no za to je potrebno izgraditi novu platformu Irena 2. Dobre su to vijesti, jer proizvodnja plina u sjevernom Jadranu već godinama pada. 

- Kada polja rade desetljećima, prisutan je stalno pad proizvodnje, a to je neminovno i to se događa. Jedini način da se to donekle ublaži i promijeni su nova istraživanja u nova polja, ali i radovi na postojećim poljima omogućavaju da se taj trend uspori, naglasio je Želimir Šikonja, predsjednik Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa.

Da godinama prije nisu potpisani ugovori o istraživanjima, proizvodnje novih količina plina ne bi bilo. 

- Rezultat je to povećanih ulaganja u istraživanje ugljikovodika proteklih godina, a pozitivne vijesti uskoro očekujemo i na kopnu. Ovaj plin ide u domaći sustav i izravno smanjuje ovisnost o uvozu, napisao je Tomislav Ćorić na Twitteru.

Nadomak puštanju u proizvodnju novih bušotina i drugi su proizvođači na kontinentu.

- U Vukovarsko-srijemskoj županiji, kanadski Vermilion otkrio je 2 plinska polja - Cerići i Berak pa će i oni sljedeće godine pridonijeti s novim količinama plina. Također, INA kao rezultat novododijeljenih istražnih prostora ima plinsko otkriće Severovci, istaknuo je Marijan Krpan, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike.

Sa svakom novom bušotinom smanjuje se naša ovisnost o uvozu plina. 

- Sada nam je oko 920 milijuna kubičnih metara, neki kažu i malo manje. Mislim da bi se to moglo podići na milijardu i 100 milijuna, neovisni smo o ruskom plinu, naglasio je Igor Grozdanić, energetičar.

Doda li se tomu da za uvoz plina imamo alternativni pravac LNG terminal na Krku, jasno je da će plina biti, ali pitanje je po kojoj cijeni. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!