Tradicionalna 19. Dubrovačka trpeza održana je u nedjelju, nakon dvije pandemijske godine stanke, na dubrovačkom Stradunu u sklopu 9. Good Food Festivala. Dubrovački hoteli, restorani, slastičari, vinari, ali i učenici Turističke škole, duž Straduna su različitim delicijama predstavili svoja umijeća. Svi su u njima mogli uživati po prihvatljivim cijenama. Tradicionalna gastronomska manifestacija ima humanitarni karakter. Sav prihod donirat će se osobama s invaliditetom s područja Dubrovačko-neretvanske županije.
Na trpezi dugoj 136 metara, duž cijelog Straduna, predstavila su se 42 izlagača iz dubrovačkih hotela i ugostiteljskih objekata te Turističko-ugostiteljske škole, slastičari, pekari i vinari, kao i gosti iz Poljske. Tanjur delicija na Dubrovačkoj trpezi prodavao se za 40 kuna, a čaša vina za 20 kuna.
Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić izjavila je da turistička sezona u Dubrovniku još traje, a svi sudionici ove tradicionalne manifestacije iskazali su se i predstavili građanima i gostima Grada u najboljem izdanju.
Istaknula je da je ovogodišnja turistička sezona ispunila očekivanja.
- Jako smo zadovoljni. Nismo brojkama dosegnuli 2019., ali joj nismo ni težili. Umjerenom posjećenošću pokušavamo ostvariti održiv turizam, rekla je.
Prihod od humanitarne akcije namijenjen je županijskom Društvu distrofičara, invalida cerebralne paralize i ostalih tjelesnih invalida.
Organizatori Dubrovačke trpeze su Turistička zajednica grada Dubrovnika, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Dubrovnik, Obrtnička komora Dubrovačko neretvanske županije, Ceh ugostitelja te Turističko-ugostiteljska škola Dubrovnik.
- Ovdje je Dubrovačka torta, imamo tamo Stonsku tortu. Imamo čokoladnih kolača, cheese cake, štrudela, kazala je Tia Štimac, učenica Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.
- Tu je taj neretvanski brudet od jegulje, žaba, lubina, cipola, dodala je Nikolina Puljan iz Udruženja obrtnika Grada Ploča.
- Nevjerojatno je! Glazba, sviđa nam se ova kultura, stvarno je odlično! I jedva čekamo kušati hranu, zadovoljna je viđenim i kušanim na Dubrovačkoj trpezi i američka gošća.