U Dubrovniku krenuli zimski charter letovi, gosti dolaze iz cijele Europe

27.09.2022.

07:00

Autor: Vicko Dragojević/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Krenuli zimski charter letovi za Dubrovnik

Krenuli zimski charter letovi za Dubrovnik

Foto: HTV / HRT

Dubrovački turizam najviše ovisi o zračnim vezama, odnosno o ljetnom redu letenja. Kada ona završi, koncem listopada, promet bude i 90 posto slabiji nego za vrijeme ljeta. Ipak, ove godine će dubrovački aerodrom imati posla i zimi. Danas je počeo program zimskih charter letova, koji će dovoditi umirovljenike iz čitave Europe.

Prvi zrakoplov zimskog charter programa sletio je na dubrovačku pistu. Gosti, većinom Nijemci, jedva su čekali doći na odmor.

- Željeli smo upoznati Hrvatsku, ostajemo dva tjedna, govori Anya iz Njemačke. 

- Jako dobro, jako ugodno, let je brzo prošao, iz Hamburga, dodaje Asthrid

- Prvi puta dolazim ovdje, i nadam se da će mi se puno svidjeti, ističe Brighitte

Ove zime, odmor u dubrovačkoj luci će biti kraći nego inače: nakon rupe zbog pandemije, nastavlja se program zimskih charter gostiju. 

- Danas je taj prvi let, prva forma će trajati do 12 mjeseca, ta prva forma je do 4. 12., a kasnije se nastavlja opet u veljači, do početka lipnja. Želim se najprije zahvaliti, tu je 50 tisuća sjedala, navodi Viktor Šober, direktor Zračne luke Dubrovnik. 

Polovica svih putnika dolazi iz Njemačke, a radi se o umirovljenicima: gostima koji troše i rado putuju van one glavne turističke sezone.

- Ostalih 50 posto iz svih europskih gradova. Imamo Veliku Britaniju, Norvešku, Švedska, Dansku. 95 posto je rasprodano, za prvi period od 12 mjeseca je oko 99 posto rasprodano. Čak imamo par datuma koji su prekoračili broj sjedala, ističe direktor turističke agencije Akkan Mahmut

- Svakako nam puno znači da taj zimski period počinje biti popunjen. Gospodin Akkan je rekao da je to možda malo, ali za nas nije malo; kad nemate zimi gotovo nikoga tih 50 tisuća turista nama znači jako puno, dodaje Viktor Šober. 

A osim charter letova, Dubrovnik će tijekom zime, uz Zagreb, izravno biti povezan s Barcelonom, Londonom i Istanbulom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!