HUP: Do porasta cijena nije došlo zbog eura

10.01.2023.

14:11

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Na sjednici Izvršnog odbora HUP Udruge trgovine u utorak članovi te udruge analizirali su aktualno stanje te dogovorili da nastavljaju pratiti cjelokupnu situaciju vezanu uz formiranje cijena prilikom prelaska na euro, napomenuvši i da je do porasta cijena došlo unatrag zadnjih godinu i pol dana, a intenzivno u zadnjem kvartalu 2022., ali ne zbog eura.

Kako se navodi u priopćenju nakon sjednice, članice HUP Udruge trgovine "poštuju pozitivnu zakonsku regulativu", te se dodaje da nije bilo propusta u formiranju cijena prilikom prelaska na euro.


- Naš je stav od početka bio da, ako ima nepravilnosti, državna tijela ih trebaju detektirati i sankcionirati, poručili su iz HUP Udruge trgovine.


Napominju kako shvaćaju zabrinutost potrošača, no da je do porasta cijena došlo unatrag godinu i pol dana, a "intenzivno u zadnjem kvartalu 2022., ali to nije imalo nikakve veze s eurom".


- Pogrešno je prikazivati da je euro kriv, tako se radi šteta ukupnom gospodarstvu. Schengen i euro uvelike doprinose cijelom gospodarstvu, tako da je javna rasprava otišla u potpuno krivom smjeru, istaknuli su iz HUP Udruge trgovine.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer je ponovio da je dio gospodarskih subjekata iskoristio prelazak na euro i neopravdano podigao cijene te naveo da Vlada ima alata i neće ih oklijevati iskoristiti ih i to već ovaj petak - od vraćanja cijena na neko ranije razdoblje do ukidanja subvencija i dizanja poreza.


- Nećemo dopustiti da strateško postignuće Vlade i države dio aktera na sceni svojim neodgovornim ponašanjem ugrožava, istaknuo je premijer i pozvao još jednom gospodarstvenike da vrate cijene na razine od prije uvođenja eura. 


- Imaju vremena do petka da vrate cijene, poručio im je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!