Plenković zaprijetio trgovcima, dobio potporu za promjene u sektoru obnove

09.01.2023.

Zadnja izmjena 20:04

Autor: M.M./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak kadrovske promjene u sektoru obnove o čemu se obavljaju konzultacije. Najavio je i konkretne poteze kad je riječ o valu poskupljenja i to već od petka. Ako trgovci i pružatelji usluga, koji su neopravdano povisili cijene ne vrate cijene na staro, na scenu će, kako je rekao, stupiti Vlada.

- Obnova ostaje prioritet u ovoj godini i ubrzanje procesa. U tom pogledu dobio sam bianco potporu za određene kadrovske promjene koje će se dogoditi u sljedećim danima, a vezane su za tu temu. Nakon dodatnih konzultacija obavijestit ćemo javnost i upoznati Sabor, rekao je premijer nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Na pitanje odlazi li ministar Ivan Paladina iz Vlade rekao je da će javnost obavijestiti kroz nekoliko dana.

- Danas je, odgovorio je na novinarski upit je li Paladina još uvijek ministar.

Članstvo u Schengenu i eurozoni

Plenković je rekao da su na sjednici razgovarali i o članstvu Hrvatske u Schengenu i eurozoni.

- Sve je prošlo u najboljem redu, od opskrbe novčanicama i kovanicama, funkcioniranje bankomata do dizanja granica prema Sloveniji i Mađarskoj, rekao je.

- Mi smo kao vlada pristupili ovome u dobroj vjeri, pošteno i u skladu s propisima. Nažalost dogodilo se to da je dio gospodarskih subjekata iskoristio činjenicu da se mijenja hrvatska kuna s eurom i neopravdano je podigao cijene pod okvirom zaokruživanjem na puno više nego što bi bilo očekivano i normalno. Nema tog inputa koji je toliko narastao od 31.12. do 2.1. da bi netko mogao reći digli smo cijene jer nam je neki dobavljač digao cijene. To nije točno, istaknuo je Plenković.

- Mi smo u COVID krizi učinili takve napore prema privatnom sektoru koji su bez presedana u hrvatskom društvu i hrvatskoj ekonomiji posljednjih 30 godina. Pomogli smo 130.000 poduzeća da u vrijeme COVID-a ostanu na nogama. Svi su preživjeli krizu i nastavili dalje normalno funkcionirati osiguravajući plaću zaposlenicima i egzistenciju obiteljima hrvatskih ljudi. Ista stvar je bila i sa eurom. U vremenu u kojem je politički kontekst obilježen ruskom agresijom na Ukrajinu koja je generirala rast hrane i energenata i dovela do inflatornih pritisaka globalno onda se vlada borila protiv tih okolnosti  dala je potporu građanima i gospodarstvu, istaknuo je naglasivši da Vlada pomaže svima jer je to njena odgovornost.

- A onda se dio aktera ponaša na jedan prevarantski način, a to je da diže cijene i šteti vlastitim građanima i gospodarstvu. Mislite da sebi nešto zarađujete, a državi i Vladi činite političku štetu. Vlada ne ide se time da unaprijed misli da je dio gospodarskih subjekata prevarantski. Mi nismo tako odgojeni. Odgojeni smo da radimo dobro i očekujemo od drugih da se tako ponašaju. Zato smo i na sjednici Vlade donijeli Zaključak, rekao je dodavši da imaju mehanizme i da neće oklijevati koristiti ih i to već ovaj petak - od vraćanja cijena na neko ranije razdoblje do ukidanja subvencija i dizanja poreza.

- Nećemo dopustiti da strateško postignuće Vlade i države dio aktera na sceni svojim neodgovornim ponašanjem ugrožava, istaknuo je i pozvao još jednom gospodarstvenike da vrate cijene na razine od prije uvođenja eura.

- Imaju vremena do petka da vrate cijene, poručio je.

Besplatan obrok za osnovnoškolce

Premijer Plenković rekao je da u proračunu za 2023. godinu izdvojeno 544 milijuna kuna za besplatne obroke za sve učenike osnovnih škola.

- Ovo je važan politički signal naše vlade da nakon besplatnih udžbenika, besplatnog prijevoza sada imamo i besplatni obrok. Nema više gladne djece u hrvatskim osnovnim školama, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!