I dalje sve više trošimo, a sniženi PDV nije donio niže cijene

24.05.2023.

19:19

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/P.F./HRT

Fiskalizacija od 1. do 23. svibnja

Fiskalizacija od 1. do 23. svibnja

Foto: Dnevnik / HRT

Porezna uprava i dalje bilježi da sve više trošimo. Od početka svibnja do jučer kroz fiskalne blagajne prošle su dvije milijarde i 392 milijuna eura ili 19,43% više nego u tom razdoblju prošle godine. Istovremeno je broj izdanih računa za oko 0,5% manji. Uz to, objavili su i konačne podatke velike analize koja je pokazala da snižena stopa PDV-a, uvedena za neke proizvode lani u travnju, nije utjecala i na snižavanje cijena tih proizvoda.

Maslac, svježe meso, riba, povrće, voće, jaja, lani su u travnju trebali pojeftiniti jer je stopa PDV-a snižena na 5%. No to se nije dogodilo. Nakon jedne godine potvrdila je to i analiza koju je provela Porezna uprava.

- Ako je u nekim slučajevima i došlo do snižavanja cijena, da je netom prije snižavanja i ubrzo nakon snižavanja, su te cijene vraćane, odnosno povećavane, Ako je do sniženja i došlo, to je sniženje bilo manje nego što je trebalo biti s obzirom na snižavanje stopa PDV-a, izvijestio je ministar financija Marko Primorac.

Predstavnici udruga koje okupljaju velike trgovce o analizi danas šute. Od snižene stope PDV-a građani na kraju nisu profitirali.

Stručnjakinja za poreze smatra da je takvo što bilo i očekivano, jer jednom kada se stope poreza definiraju, naknadno spuštanje ne utječe na sniženje cijena na tržištu.

- Normalno je da trgovac neće smanjivati maloprodajnu cijenu zbog toga što je država smanjila PDV. Tko tu gubi? Gubi država. Ona se odriče PDV-a, to je prihod koji nedostaje u proračunu i on će se morati namiriti iz nekih drugih sredstava, objasnila je Đurđica Jurić, dekanica, RRiF - Visoka škola za financijski menadžment.

Porezna je proučavala cijene u maloprodaji. Nema analize o tome što se dogodilo s veleprodajnim cijenama ili proizvođačkim. Svi su u lancu opskrbe dizali cijene, no pitanje je tko je zagrabio više, a tko izgubio nauštrb nekog drugog.

- Definitivno, inflacija je problem. Veliki problem je što su trgovci u prvom mahu odigrali veliku ulogu - podigli su cijene. Proizvođači su samim time ostali u još većem problemu. Mi proizvođači gledamo se kao netko tko diže cijene, a mi ne dižemo cijene, mi spašavamo svoju proizvodnju, istaknula je Ines Dundović, Hrvatska poljoprivredna komora.

Prema podacima udruga proizvođača, njihove su cijene rasle sporije od potrošačkih cijena. U posljednjih godinu i pol proizvođačke cijene rasle su 19%, a potrošačke 27%. Istodobno, europski je trend obrnut: proizvođačke cijene rastu brže nego potrošačke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!