I Tifon će premium goriva prodavati do isteka postojećih zaliha

17.10.2021.

12:24

Autor: HRT

Cijene goriva

Cijene goriva

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon Ine i Tifon je najavio kako će, nastavno na uredbu Vlade kojom se ograničava cijena naftnih derivata, premium goriva prodavati do isteka postojećih zaliha.

U premium gorivima ima više aditiva, a upravo na taj segment Vladina uredba ima znatan negativan efekt, stoji u priopćenju Tifona.

"Dana 16. listopada na snagu je stupila Uredba Vlade RH o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Nastavno na to, obavještavamo kupce da će opskrba gorivima EVO Eurosuper 95, EVO Eurodiesel i Eurodiesel plavi biti kontinuirana i neometana, dok će se naša premium goriva, EVO Eurosuper 100+ Premium i EVO Eurodiesel Premium prodavati do isteka postojećih zaliha", priopćio je Tifon.

Podsjećaju da EVO goriva sadržavaju aditive, no u premium gorivima ih ima više te ističu da upravo na taj segment goriva odredbe propisane Uredbom imaju znatan negativan efekt, čime, kako se navodi "direktno nepovoljno utječu i na cjelokupno poslovanje, što za posljedicu ima privremenu obustavu opskrbe prodajnih mjesta premium gorivima".

Tifonov potez slijedio je nakon što je i Ina - u petak, izvijestila da će zbog Vladine Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, čije odredbe uzrokuju znatan negativan utjecaj na poslovanje kompanije, svoja premium Class Plus goriva prodavati do isteka zaliha, dok je opskrba standardnim gorivima sigurna.

Ina je također ocijenila da Vladina uredba uzrokuje znatan negativan utjecaj na poslovanje kompanije, posebno u odnosu na premium goriva, te da neće biti u mogućnosti kontinuirano opskrbljivati maloprodajna mjesta premium gorivima.

Podsjetimo, Vlada je u četvrtak donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom se maksimalne maloprodajne cijene s porezom na dodanu vrijednost određuju za motorne benzine Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 u visini od 11,10 kuna po litri. Za Eurodizel BS određuje se maksimalna cijena od 11 kuna po litri.

Te cijene vrijede 30 dana od stupanja uredbe na snagu. Na najvišu maloprodajnu cijenu naftnih derivata nije dopušteno zaračunavati naknade ili druge troškove koji nisu propisani Uredbom ili drugim posebnim propisima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!