11:26 / 16.10.2021.

Autor: HRT

Od ponoći jeftinije gorivo, bude li potrebno, bit će novih mjera

Od ponoći je gorivo jeftinije

Od ponoći je gorivo jeftinije

Foto: HRT / Pixsell

Od ponoći je gorivo jeftinije. Naime, na snagu je stupila Vladina uredba kojom se na mjesec dana ograničava cijena litre benzina na 11 kuna i 10 lipa, a dizela na 11 kuna. Odluku je na Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva komentirao premijer Andrej Plenković te ministar Tomislav Ćorić, koji je sudjelovao u ekološkoj akciji.

- To ograničenje imalo je prije svega za cilj polučiti stabilizaciju cijena nafte i naftnih derivata, zapravo motornih benzina i dizelskog goriva u RH. Sljedećih mjesec dana naši građani, odnosno naše gospodarstvo, uživat će cijene od 11,10 odnosno 11 kuna. Ako dođe do daljnje eskalacije cijena, država će reagirati dodatno sa svoje strane, rekao je Tomislav Ćorić.

- Nećemo dopustiti sad, kada smo osigurali sredstva za gospodarski oporavak, da dođe do pada standarda građana zbog cijene energenata, a ono što se prvo osjeća su cijene goriva. Djelovali smo agilno, munjevito, čak imam dojam da smo zatekli sve druge aktere time koliko smo brzo donijeli odluku. Donijeli smo je da stabiliziramo očekivanja, da se i distributeri i proizvođači i potrošači mogu malo organizirati, da vidimo kuda to ide, rekao je premijer Andrej Plenković

"Neću gatati o tome što će biti za mjesec dana"

- Ako se stvar bude smirivala, imamo mjere za ići nazad, ako bude eskalirala, imamo dodatne alate gdje možemo kalibrirati cijene, a normalno je da će proizvođači i distributeri nastojati dio toga uzeti na svoj teret, a dio toga malo smanjiti. Ali mislim da su razumni. O tome što ćemo učiniti za mjesec dana neću sad gatati. Moj posao nije gatanje, nego donošenje dosta dobrih odluka u pravo vrijeme, ako se može.

INA je u petak priopćila da će svoja premium class goriva prodavati samo do isteka zaliha. Kao razlog naveli su da su prisiljeni prilagoditi svoje poslovanje kako bi ublažili utjecaj Vladine odredbe na tržište.

O energetskoj krizi Branko Nađvinski u središnjem Dnevniku HTV-a razgovarao je s Marijanom Krpanom, predsjednikom Uprave Agencije za ugljikovodike. Krpan je rekao da je nakon pandemije došlo do globalnog ekonomskog oporavka. Potražnja je velika, no proizvodnja ne prati taj trend. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!