U Čukovcu zbog krađa jagode čuvaju kamerama

07.05.2023.

14:08

Autor: Ivica Grudiček/Martin Lukavečki/Plodovi zemlje/HRT/R.S.

Jagode pod videonadzorom

Jagode pod videonadzorom

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Sezona berbe jagoda počela je i u Čukovcu pokraj Ludbrega, malom podravskom mjestu kog još nazivaju i selom jagoda. Ondje gotovo da i nema kuće koja ih ne uzgaja. U Čukovcu živi tristotinjak stanovnika, a čak je trideset OPG-ova s plantažama tog slatkog voća. Nažalost i ondje se zbog skupog uzgoja i repromaterijala pomalo smanjuje broj uzgajivača. Česte su i krađe jagoda pa ljudi nemaju druge nego svoje plantaže nadzirati videokamerama. 

Odmah pokraj pruge Varaždin - Koprivnica imanje je gospođe Štefice Horvat. Desetljećima uzgaja jagode, a uskoro počinje berba.

- Očekujem da bude urod nešto bolji nego je bio lani, a dosta ih je uništio mraz, kiša, nemam plastenike imam krila i s njima pokrivam, ali to je jako velika muka, za HRT emisiju Plodovi zemlje rekla je Štefica. 

Krađa jagoda 


Osim lošeg vremena, ova umirovljenica muku muči s lopovima. Samo su preskočili ogradu i pobjegli u noć. Pa im je na kraj stala videonadzorom.

- Zato što su mi jako krali jagode, imate one što su jako pošteni i neće raditi, a imate i one koje platiš da ti pomognu i još ti kradu i onda sam se odlučila za videonadzor, objasnila je Štefica. 

Videonadzor


Uložila je u opremu oko tisuću eura i sve nadzire zaštitarska služba. Identičan scenarij i kod Ivana Horvata. Dok su oni prodavali na tržnici lopovi su opustošili plastenike.

- Bila je takva situacija da je jagoda bila prodana, za dva dana je bila prodana na placu u Čakovcu. I još su je reklamirali da je jagoda z Čukovca, a nitko od nas je nije tamo donio, pojasnio je Horvat. 

Poskupljenja 


Poskupjele su im sadnice, repromaterijal, gnojivo, a ono što proizvedu ukradu im. Pa su se zaštitili sami.

- Mi smo to sve stvorili svojim radom i rukama i nikakvom pomoći nitko nas ne prati, samo inspekcije, kazala je Marija Horvat, Čukovec. 

Smatraju da krađu nema smisla prijaviti policiji jer porijeklo jagode, a samim time i počinitelje je teško otkriti. Cijene su minimalno podignuli jer kažu ne žele izgubiti kupce. Mjericu prodaju za tri eura, a trgovačkim lancima ne mogu konkurirati.

- Nekad je iz Čukovca jagoda išla za Zagreb, a sad iz Zagreba za skladišta dolazi u Varaždin. Ja mislim da još tri, četiri godine, maksimalno pet i jagoda tu neće biti, rekao je Ivan Horvat. 

Unatoč nedaćama Čukovec i dalje nosi epitet selo jagoda, iako ih čuvaju kamerama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!