Sav plin INA će prodavati HEP-u, a mora i 10% povećati proizvodnju

14.09.2022.

Zadnja izmjena 18:09

Autor: HRT/Hina

INA će sav plin proizveden u RH morati prodavati HEP-u

INA će sav plin proizveden u RH morati prodavati HEP-u

Foto: D. Visnjic/G. Stanzl / PIXSELL

INA će sav plin proizveden u Hrvatskoj morati prodavati HEP-u, a mora povećati i proizvodnju prirodnog plina za 10 posto u odnosu na planiranu, odlučila je Vlada u srijedu. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da će sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj i ostati u Hrvatskoj, kao što je najavljeno prošli tjedan.

Naveo je kako je jučer održana sjednica kriznog tima za sigurnost opskrbe plinom, gdje su jednoglasno donesene odluke kojima se predložilo Vladi da INA poveća proizvodnju plina u Hrvatskoj za 10 posto te da se sav plin koji INA proizvede proda HEP-u. HEP će taj plin dalje distribuirati, odnosno prodavati kućanstvima, bolnicama, vrtićima i svim drugim institucijama.

Mjere su privremene i propisuju se za razdoblje od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023. godine.

Prema Vladinoj uredbi, proizvođač prirodnog plina dužan je prodavati prirodni plin po 0,3425 kuna za kilovatsat (0,05 EUR/kWh), a plinom raspolaže HEP za potrebe distributera plina u svrhu namirenja gubitaka za distribuciju plina, za kupce toplinske energije iz samostalnog toplinskog sustava, javnu uslugu za potrebu kupaca iz kategorije kućanstvo te za kupce plina iz kategorije poduzetništvo.

Povećanje proizvodnje za 10 posto

Nadalje, INA-i se nalaže povećanje proizvodnje prirodnog plina za 10 posto u odnosu na planiranu, u skladu s tehničkim i tehnološkim mogućnostima, također u razdoblju od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023.

Plin iz današnje uredbe koji se prodaje Hrvatskoj elektroprivredi prvenstveno je potreban za osiguranje svih poremećaja koji se eventualno mogu dogoditi u opskrbi kupaca u kategoriji kućanstvo i poduzetništvo.

Naime, osim potrebnih količina plina za nesmetano funkcioniranje distributera plina (oko 18 milijuna kubnih metara), pojavljuje se veliki potencijalni problem nedostajućih količina za potencijalnih 122.560 kupaca iz kategorije kućanstvo koji u velikom dijelu, zbog iznimno velikih tržišnih poremećaja, namjeravaju tržišnu uslugu zamijeniti javnom uslugom.

Najveći broj takvih kupaca nalazi se na područjima koje opskrbljuje Gradska plinara Zagreb - Opskrba (71.023 kupca) te je za takve potencijalne kupce potrebno pravodobno osigurati dodatnih 128 milijuna kubnih metara plina.

Ina će učiniti sve da poveća proizvodnju plina za 10 posto 

- Ina će kao i do sada poštivati sve odluke Vlade glede određivanja cijena energenata. Kada su u pitanju odredbe Uredbe o povećanju proizvodnje prirodnog plina za 10 posto u razdoblju od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2024., Ina će učiniti sve što je u njenim tehničkim i tehnološkim mogućnostima kako bi ostvarila postavljen cilj. Prije svega se to odnosi na puštanje u proizvodnju postojećih plinskih polja i bušotina za koje se čekaju potrebne dozvole, navodi Ina u svom priopćenju.

Filipović - dvije važne odluke

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je zatim na konferenciji za novinare da je na današnjoj sjednici Vlade donesena odluka da sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj ide hrvatskim građanima te hrvatskom poduzetništvu i institucijama. Osim toga, donesena je odluka u sklopu koje se nalaže INA-i da poveća proizvodnju plina u RH, koliko je to trenutačno maksimalno moguće, a to je za 10%, rekao je ministar Filipović.

- INA će sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj prodavati HEP-u, i to po, trenutačno, najnižoj cijeni koju je odredila HERA. Za građanstvo je to 41 euro po megavatsatu, dok je današnja cijena plina na burzi 227 eura po megavatsatu. HEP će sav taj plin dalje distribuirati građanstvu i institucijama, dodao je Filipović.

Izjavio je da će danas razgovarati s predstavnicima MOL-a i informirati ih o današnjoj odluci. Prošli tjedan je, kaže, najavio da će to napraviti. 

- Ovo smo napravili radi sigurnosti opskrbe plinom - hrvatski plin hrvatskim građanima, hrvatskim poduzećima i hrvatskim institucijama, dodao je. 

Istaknuo je i kako ne postoji način da MOL tu odluku spriječi.

Ministar je odgovarao i na pitanja o proizvođačkoj cijeni INA-e za plin u Hrvatskoj. 

- To su podaci koje nam INA treba dostaviti, rekao je.

- Proizvođačka cijena je sigurno niža od ove koju smo mi odredili, izjavio je Filipović, dodavši da je sve rađeno prema zakonu. 

Filipović kaže kako je samo tehnički točna izjava predsjednika Uprave INA-e Sandorsa Fasimona da INA domaći plin prodaje u Hrvatskoj.

- On je tehnički rekao što je istina jer ima stranih firmi koje osnuju poduzeće u Hrvatskoj, nekakav d.o.o., i onda INA proda plin tom d.o.o-u te ga on prodaje dalje. Tehnički je to točno, ali kada gledamo realno, to nije tako, istaknuo je Filipović. 

Filipović: INA plin mora prodati HEP-u

Što ako MOL odbije promjenu modela upravljanja u INA-i, hoće li se ići u arbitražu, bilo je jedno od pitanja, na koje je odgovorio da MOL u trenutačnoj situaciji "nije u poziciji odbijati takve stvari jer je upravo krivi način korporativnog upravljanja doveo do jednog od najvećih korporativnih skandala".

Ponovio je kako je donesena odluka da se plin mora prodati HEP-u. Nije detaljnije govorio o ugovorima, već je rekao da je zatražio reviziju, a nakon što dobije nalaze revizije, izvijestit će javnost o tome.

- Imali smo jučer krizni tim za sigurnost opskrbe plinom. Predstavio sam ideju i jednoglasna je odluka bila da hrvatski plin ide hrvatskim građanima, tvrtkama i institucijama te da se INA-i naloži povećanje proizvodnje za 10 posto. Ako se pokaže da se to može još povećati, ići ćemo s odlukama u tom smjeru, rekao je Filipović.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Istaknuo je da se rad HERA-e, ali i svih institucija u energetskom sektoru treba preispitati.

- Ljudi koji vode i velika poduzeća i regulatorne agencije trebaju izaći pred vas i odgovoriti na sva pitanja, rekao je.

Na pitanje o tome što je dogovoreno u razgovoru sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, Filipović je rekao da će idući tjedan u Ministarstvu biti sastanak s distributerima koji imaju teškoće.

- Ima ih koji traže nadoknadu gubitaka. Postavljamo pitanje odgovornosti svih koji vode ta poduzeća jer ako je netko imao obavezu nabaviti plin, a nije to napravio, znači da taj nije radio svoj posao, rekao je i dodao kako je važno da svatko počne preuzimati odgovornost za onaj dio posla koji radi te da nije u redu da se sva pitanja postavljaju Vladi RH. 

- Svi moraju početi preuzimati dio svoje odgovornosti za posao koji rade jer su za to plaćeni, ponovio je.

Filipović: Smjena cijele Uprave INA-e i promjena modela korporativnog upravljanja 

Odgovarajući na pitanja o aferi u INA-i, rekao je da je problem korporativnog upravljanja u toj tvrtki velik.

- Ne može se dogoditi da direktori četvrte razine donose odluke koje imaju katastrofalne posljedice na cijelo poslovanje INA-e. Svi direktori na četvrtoj razini koji su imali takva ovlaštenja, odluke su donosili na temelju suglasnosti Uprave društva, a u Upravi društva većinu ima mađarska strana. Zato ćemo inzistirati na smjeni cjelokupne Uprave INA-e i promjeni modela korporativnog upravljanja.

Vlada poručila 3. maju - restrukturiranje i radikalan zaokret

Vezano uz probleme u brodogradilištu 3. maj, rekao je da je država više puta stala uz to brodogradilište, kao i da Vlada podupire brodogradnju u Rijeci. Naveo je, međutim, da je Vlada poslala poruku upravi brodogradilišta da treba izraditi plan restrukturiranja i radikalan zaokret kako bi brodogradilište u budućnosti poslovalo na zadovoljavajućoj razini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!