Obradović: Moramo iskoristiti ogroman potencijal francuskog gospodarstva

23.11.2021.

19:43

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Ines Obradović

Ines Obradović

Foto: Dnevnik / HRT

Ines Obradović, direktorica Sektora za međunarodne poslove HGK, rekla je večeras u HTV-ovom Dnevniku uoči posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i potpisivanja ugovora o kupnji borbenih zrakoplova Rafale da to moramo iskoristiti kao zamašnjak jačanja gospodarske suradnje dviju zemalja.

- Sve institucije u RH koje pružaju potporu hrvatskom gospodarstvu trebaju staviti intenzitet na to tržište, pružiti svu moguću podršku hrvatskim tvrtkama. HGK je za to spreman, mi to činimo, imamo odličnu suradnju s najznačajnijim gospodarskim institucijama u Francuskoj, rekla je Obradović.


Odgovarajući na pitanje zašto je trgovinska razmjena između Hrvatske i Francuske relativno skromna, Obradović je rekla da su hrvatski izvoznici tradicionalno orijentirani na zemlje u regiji.


- Međutim, potencijal francuskog gospodarstva je ogroman i Hrvatska ga mora iskoristiti. Do sada nismo ostvarili potencijal, rekla je Obradović.


Dodala je kako naš izvoz lagano, ali konstantno raste, te da je Hrvatska privukla određene investicije iz Francuske u iznosu od milijardu eura, istaknuvši da je ta zemlja deveti najznačajniji ulagač u RH.


Govoreći o potpisivanju ugovora o strateškom partnerstvu, Obradović je rekla da potencijal posebno vidi u području energetike, obnovljivih izvora energije, zelene digitalne tranzicije, ICT-u, metaloprerađivačkoj industriji i sektoru plastike, odnosno proizvodnje komponenti za automobilsku i avioindustriju u Francuskoj.


- Isto tako, vidimo budućnost u zajedničkim projektima hrvatskih i francuskih tvrtki, rekla je Obradović, istaknuvši kao pozitivan primjer tvrtke Končar, koja je sa svojim partnerom u Francuskoj dobila posao obnove hidroelektrane.


Obradović je također izrazila uvjerenje da će ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen izuzetno pomoći hrvatskim izvoznicima.


- Svakako da će uvođenje eura olakšati poslovanje, uklonit će se taj valutni rizik, tvrtke će i svoje prihode i svoje obveze imati u istoj valuti. Isto tako, imat će pristup financijama, to jest kreditima po nižim kamatnim stopama kakve su u europodručju i na taj način moći će izvršavati daljnja ulaganja u proizvodnju, razvoj i istraživanje, a uz to će svakako Hrvatska postati i privlačnija za inozemne ulagače, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!