Gradnja Istarskog ipsilona najveći francuski posao u Hrvatskoj

23.11.2021.

19:34

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/P.F./HRT

Gradnja Istarskog ipsilona najveći francuski posao u Hrvatskoj

Gradnja Istarskog ipsilona najveći francuski posao u Hrvatskoj

Foto: Dnevnik / HRT

Francuska je lani, prema vrijednosti robne razmjene, bila 11. partner Hrvatske. U 8 mjeseci ove godine, Hrvatska je u Francusku izvezla robu u vrijednosti od 320 milijuna eura, što je 18% više nego u istom razdoblju lani. No više smo robe uvezli iz Francuske, oko 462 milijuna eura, što je 16% više nego lani. Po stranim ulaganjima Francuzi su deveti s uloženih oko milijardu eura.

Što se tiše gospodarske suradnje, uoči posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj, gradnja Istarskog ipsilona najveći je francuski posao u Hrvatskoj. Koncesija je potpisana 1995. na 32 godine, a prošle godine produljena je za još 12.

- Mi smo uložili preko milijardu eura to je najveće ulaganje Francuske u Republiku Hrvatsku, u jednoj faznoj gradnji istarskog ipsilona od Umaga do Pule. Zatim i nedavno od Pazina do tunela skoro 400 milijuna eura u zadnjih četiri godine, a također nedavno smo pokrenuli i drugu cijev tunela Učka s investicijom od 200 milijuna eura, nabrojao je Dario Silić, generalni direktor Bine Istra.

Još jedan važan infrastrukturni projekt i javno-privatno partnerstvo povezuje Hrvatsku i Francusku. U gradanju zračne luke u Zagrebu uloženo je 300 milijuna eura.

- Francuzi imaju određeni know how u nekim nišama kao što su to primjerice javno-privatna partnerstva i ja mislim da oni tu mogu puno pridonijeti u Hrvatskoj gdje su javno-privatno partnerstvo nedovoljno razvijeni, ja bi rekao ili možda na neki loši način razvijeni, tako da tu postoji stvarno mogućnost prijenosa know how, smatra David Gabelica, član Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb.

Korona kriza uzdrmala je poslovanje svih zračnih luka, pa i ove, ali radna mjesta zasad su sačuvana.

Zadržali smo sve radnike i uspjevamo povećati čak broj ruta tako da mislim da ovaj know how koji donosi francuski partneri je izrazito bitan za zračnu luku Zagreb, dodao je Gabelica.

Francuski partneri važni su i domaćem proizvođaču autodijelova koji 60% prihoda ostvaruje upravo na tom tržištu.

- Ono što je važno i veseli da ugovaramo i dalje nove poslove. Projekte koje smo ranije ugovorili se razvijaju sukladno planovima te će biti realizirani. Primjerice samo ove godine smo sa francuskim kupcima ugovorili 50 milijuna eura novih poslova na kojima radimo, izjavio je Marinko Došen,predsjednik Uprave AD Plastik Grupe.

Još više poslova izvoznici očekuju kad Hrvatska pristupi europodručju.

- Za sve članove naše komore, a i investitore, to je jedan veliki plus koji će omogućiti puno bolju suradnju obje strane, kako francuska ulaganja u Hrvatsku, tako i našim izvoznicima izvoz u Francusku, objasnila je Višnja Ježić Sorić, predsjednica Francusko-hrvatske trgovinske i industrijske komore.

Nadaju se da će i kupnja vojnih aviona potaknuti nova francuska ulaganja u Hrvatsku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!