21:44 / 17.01.2022.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik HTV-a/HRT/IMS

Cijene rastu, najviše poskupjela hrana; neslužbeno: od ponoći skuplje i gorivo

Inflacija ne posustaje. Rast cijena nastavljen je i u prosincu.

Inflacija ne posustaje. Rast cijena nastavljen je i u prosincu.

Foto: Dnevnik HTV-a / HRT

Inflacija ne posustaje. Rast cijena nastavljen je i u prosincu, potvrđuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u posljednjem mjesecu prošle godine rasle su u prosjeku 5,5 posto u odnosu na prosinac 2020. I dalje najviše rastu cijene hrane i bezalkoholnih pića - gotovo 8 posto, te prijevoza - više od 11 posto. Tako visoku stopu inflacije ne pamtimo od listopada 2008. Prema godišnjem prosjeku, u cijeloj 2021. cijene su bile više za 2,6 posto u odnosu na godinu prije.


Poskupljenje hrane i prijevoza za mnoge su pravi udar na egzistenciju jer većina prihoda odlazi na hranu i režije.

- I bogate je na neki način inflacija pogodila da se izrazim karikirano, međutim puno manje i ne egzistencijalno, dok je ove na dnu dohodovne piramide naravno pogodila u najvećoj mjeri, komentirao je za Dnevnik HTV-a Matija Kroflin, makroekonomist Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Pritisak na rast cijena u idućim mjesecima neće se smanjivati. Oči su uprte u Vladu. Neke zemlje poput Mađarske zamrznule su cijene osnovnih prehrambenih artikala. Poljska je pak ukinula PDV na hranu, a na gorivo, grijanje, električnu energiju - snizila stopu.

- Inflacija je ponovno nažalost postala tema. Gotovo u potpunosti na cijeli dio povećanja cijena Hrvatska i slične zemlje zapravo ne mogu ni utjecati. Najvećim dijelom je uvezena - komentirao je danas ministar financija Zdravko Marić.

Poskupljenje plina građani zasad još nisu osjetili. Od toga ih štite ugovori koji vrijede do kraja sezone grijanja - točnije do kraja ožujka. Tvrtke imaju drukčije ugovore. Poskupljenje energenata proizvođaču podnih obloga već je stiglo na naplatu.

- Plin je poskupio znatno, on je poskupio 100%, a električna energija - sada smo u pregovorima o novim ugovorima i tu pričamo o poskupljenju između 50 i 100%, kazao je za HTV Stjepan Vojinić, generalni direktor tvrtke Bjelin i Pervanovo Grupe.

Skuplji plin i električnu energiju plaćat će neizbježno i građani. Pokušat će to ublažiti Vlada jer inače bi poskupljenja mogla biti drastična. Već sada se neki opskrbljivači žale da plin nabavljaju po većoj cijeni nego što ga isporučuju građanima. Zbog toga bi se mogli naći u gubicima.

- Može se dogoditi da opskrbljivači ne mogu ekonomično poslovati, neki od njih mogu i propasti, što dovodi u pitanje sigurnost opskrbe a upravo je to ono što se ne smije dogoditi, upozorava Daniel Srb, stručnjak za energetsku učinkovitost.

Do kraja ogrjevne sezone "grijat" ćemo se po starim cijenama. No već sutra na benzinskim postajama čekat će nas nove cijene goriva. Zamrzavanje cijena pokazalo se dobrim na kratke staze.

Poskupljenja su posljedica rasta cijena energenata na svjetskim tržištima jer to utječe na proizvodni proces, poručio je u Dnevniku HTV-a ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te naglasio da nije riječ o dizanju cijena zbog ulaska u eurozonu. Komentirao je i novo poskupljenje goriva.

- Prije svega ne trebamo se pribojavati. Unošenje bilo kakve psihoze je besmisleno. Da, živimo u vremenu kada cijene na svjetskom tržištu, pogotovo nafte, osciliraju. Živimo u vremenu kada pojedine žarišne točke na svjetskoj energetskoj sceni proizvode relativno visoku razinu cijena. Međutim ne vjerujem, odnosno ne držim da treba od toga strahovati. Vjerujem da će se cijene nafte, odnosno naftnih derivata u idućim mjesecima stabilizirati na niže razine - rekao je, među ostalim.

Pročitajte cijeli razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!