Inflacija trese cijelu Europu - kako tomu doskočiti?

20:07 / 07.06.2022.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Zbog rasta cijena energenata i rata u Ukrajini raste i neizvjesnost. Ulje na vatru dolijevaju tvrdnje svjetskih financijskih institucija o nadolazećem ekonomskom uraganu. Inflacija ne posustaje. Prema najavama hrvatskog guvernera ona bi ove godine mogla dosegnuti 9 posto, što je više od trenutačne prognoze MMF-a u visini od 6 posto. 

Inflacija trese cijelu Europu. Osobito one koji su rastu cijena najizloženiji: građane s minimalnim i prosječnim plaćama. Kako tomu doskočiti?


- Postoji u ovom trenutku samo jedan način na koji bi se značajnije moglo utjecati na stopu inflacije, a to bi bila snažna aprecijacija tečaja kune. Međutim, snažna aprecijacija tečaja kune u ovom trenutku bi donijela više štete nego koristi, rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.


Gdje je kraj neizvjesnosti, nitko se ne usudi prognozirati. I najmanja vijest o padu cijena na svjetskim tržištima budi nadu da će se one uskoro normalizirati. 


- Prije svega se tu radi o cijenama kontejnerskog prijevoza, o cijenama poluvodiča, o cijenama umjetnih gnojiva. To su važni inputi čije su cijene danas 15 do 20 % niže nego na vrhuncu. To ipak nešto signalizira. Možda signalizira to da u velikim industrijskim zemljama padaju narudžbe, rekla je zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek.


Tako potražnja za njemačkim industrijskim dobrima snažno pada već tri mjeseca zaredom. 


- Uz sve skupa što nas muči u ovim okolnostima, a to je inflacija i kako ublažiti efekte inflacije, da ne udara toliko jako na životni standard i općenito gospodarske tijekove u RH i EU, mislim da trebamo veliki naglasak staviti na očuvanje gospodarske aktivnosti, rekao je ministar financija Zdravko Marić.


Neizvjesnosti su već korigirale prognoze. Vlada je revidirala one koje se odnose na rast BDP-a: umjesto najavljenog rasta od 4,4 posto, prognoze su smanjene na 3 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!